Читај ми!

Ружић за РТС: Није алармантна ситуација, за сада нисмо донели одлуку о увођењу онлајн наставе

Због све већег броја заражене деце, али и оне са најтежом клиничком сликом, данима се полемише о најоптималнијем решењу за одржавање наставе. Министар просвете Бранко Ружић каже за РТС да је око 5.000 деце школског узраста заражено, као и ситуација у образовном систему није алармантна. Истиче да за сада није одлучено да се пређе на онлајн наставу, као и да ће продужетак јесењег распуста бити разматран на седници Кризног штаба почетком наредне недеље.

Министар Ружић каже да су имали квалитетан састанак Тима за школе са медицинским делом Кризног штаба и истиче да од почетка школске године раде анализе.

"Што се тиче образовног система ја и даље тврдим да ситуација по бројевима уопште није аларамантна, али је тачно да долази до већег броја оболевања код деце и до већег броја пријема код педијатара", додао је Ружић.

Навео је да око 5.000 деце школског узраста од шест до 18 година заражено, што је 0,6 одсто школараца.

Поновио је да је то показатељ да ситуација није аларамантна, али да су разговарали у циљу свеобухватне борбе да се види које су то још мере које би могле да направе, како каже, паузу и када је реч о образовном систему.

"Да покушамо да и тај улазак вируса споља, јер вирус улази споља у образовни систем, а не из образовног система ван њега и то се види по бројевима", рекао је Ружић.

Указао је да је један од модела увођење онлајн наставе.

"За сада то нисмо одлучили, што се тиче идеје о продуженом јесењем распусту – то је модел који ће бити разматран на седници Кризног штаба која ће бити одржана почетком идуће недеље", наглашава Ружић.

"Уколико се још неке мере буду предложиле и усвојиле мислим да ће то бити једна симбиоза две или три мере које ће служити и да се повећа број вакцинисаних и да се направи пауза и да се смири раст бројева", додаје министар.

Продужењем распуста до прекида трансмисије вируса 

На питање очекује ли да се продужетком распуста прекине ланац трансмисије, Ружић каже да је уверен да је то довољно, као и да је тачно оно што епидемиолози говоре.

"Тај ланац трансмисије се не догађа у образовном систему, догађа се у општој популацији ван образовног система, али ће свакако та пауза помоћи, као и примена ковид пропусница, да се искористи на најбољи могући начин и да се виде ефекти тог увођења у смислу подизања броја вакцинисаних", истиче Ружић.

Указао је да је ту срж проблема, да он не може бити у образовном систему и деци, већ колико имамо свест и индивидуалну одговорност и солидарност.

"Вакцина је једна цивилизацијска тековина коју треба искористити да бисмо ову пошаст победили", поручује Ружић.

Како ће се одвијати настава следеће недеље 

Што се тиче наставе следеће недеље, каже да ће данас бити објављено саопштење Тима за школе.

"Радимо као и до сада, мислим да ће доћи до подизања броја самоуправа са четири на шест, а које су то локалне самоуправе биће објављено јако брзо", додаје министар.

"Мислим да је најважније да позовемо грађане да схвате да је вакцина једини начин да изађемо на зелену грану, ако то не схватамо нама ће стално мутирати неки сој и стално ће имати маневарског простора да се то догађа и да долази до заражавања", указао је Ружић.

"Тестирање ученика ствар свести родитеља"

Када је реч о тестирању ученика, Ружић каже да је о томе било речи и крајем августа и почетком спетембра.

"Мислим да је то и ствар свести родитеља, тестирање ђака по мом мишљењу јесте ствар одговорности онога ко води рачуна о свом детету, не видим у томе било какав проблем", додаје министар.

Указао је да када су опипали пулс јавности о томе, добили су салву увреда, као и када су говорили о вакцинацији деце. "Сматрам да имамо проблем менталитета", поручује Ружић.

На питање како да се утиче на родитеље који не пријављују да су им деца заражена, министар истиче да раде едукације.

"Покушавамо да на сваки начин допремо до њих и мислим да уколико таквих родитеља има то није предмет рада Министарства просвете. Моје лично мишљење је да једно такво неодговорно понашање заиста заслужује санкцију, а ми не санкционишемо родитеље", закључио је Ружић.