Читај ми!

Матићева: Одлука Брисела да стави Србију на зелену листу утиче и на друге земље да то учине

Србија је поново на зеленој листи Брисела, када је реч о епидемијској ситуацији. То значи да после готово годину дана, наши грађани могу несметано да путују у државе Европске уније. Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић наводи за РТС да је најважније то да нас је Европска унија препознала као сигурну, безбедну земљу и дестинацију.

Татјана Матић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да ће одлука Брисела да Србију врати на зелену листу епидемијски безбедних земаља утицати и на друге европске земље да донесу сличне одлуке и значајно олакшају путовања наших грађана у те земље, као и њихових грађана у Србију.

"Ова одлука ће почети да се примењује ускоро. За нас је заправо најважније да нас је Европска унија препознала као сигурну, безбедну земљу и дестинацију и то је била потврда пре свега, једне заиста добре политике коју је ова држава на челу са њеним највећим руководством – председником, премијерком, министарством здравља и свим лекарима водила у протеклом периоду", навела е Матићева.

Сматра да је та одлука за нас значајна и политички, а и практично, јер одмах видимо после те одлуке Брисела да следе потези земаља чланица.  

"Можемо очекивати да ће сада, не само Грчка већ и многе друге европске земље доносити сличне одлуке којима ће значајно олакшавати путовање, како наших грађана у те земље, али исто тако и њихових грађана у Србију", оцењује министарка.

Поводом одлуке Грчке о промени правила за улазак у земљу, Матићева наводи да ће та одлука ускоро почети да се примењује.

"Што се тиче улака у Грчку, ви знате да је велики проблем био пи-си-ар тест за децу која су старија од шест година, зато што су традиционално туристи из Републике Србије који путују у Грчку породице са децом. Такође, ми смо имали велики проблем са заменским путовањима 220.000 аранжмана, 85 одсто њих је било управо за Грчку у 2020. што значи да је сада право време да се та заменска путовања искористе", објаснила је министарка.

Она је, међутим, навела да је људима било изузетно скупо да са двоје, троје деце плаћају пи-си-ар тестирање.

"И ова одлука Грчке сада заправо омогућава да деца до 12 година могу без икаквих пи-си-ар тестова да путују, а од 12 година већ се признаје и брзи антигенски тест. То је све захваљујући одлуци Брисела да смо на зеленој листи", објаснила је Матићева.

Апелује на све грађане Србије који планирају одмор у Грчку да се пре поласка распитају да ли је нова одлука ступила на снагу, јер је за то, како каже, потребно одређено време. 

"Ја молим све наше грађане да пре него што крену на пут, увек провере, јер је сад потребно неко време да ступи на снагу та одлука, да се објави у одређеном Службеном гласнику и да обрате само пажњу везано за датум када намеравају да путују да ли је одлука већ ступила на снагу", објашњава Матићева.