Читај ми!

Београд, пријава против родитеља који су послали дете у школу док су чекали резултате теста

У Основној школи "Браћа Јерковић“ из Железника на наставу је у уторак дошао ученик трећег разреда, за кога је утврђено да је позитиван на коронавирус, а против родитеља који су послали дете у школу поднета је пријава Центру за социјални рад.

Цела породица тестирала се на коронавирус дан раније, а родитељи су дете послали у школу, пре него што су стигли резултати теста.

Министар просвете Младен Шарчевић каже за Танјуг да је Министарство одмах реаговало, да су деца који су била са зараженим дечаком у групи и њихова учитељица изоловани и да ће пратити наставу од куће.

"Сугерисали смо школи, они су правно лице, да се покрене пријава Центру за социјани рад за небригу о деци и видећемо шта ће бити епилог, пратићемо. То је моја мера, ја другу немам. Закон о породици даје надлежност Центру за социјални рад, а ми можемо да иницирамо, као што јесмо", навео је Шарчевић.

Каже да "не може да верује" да су родитељи послали дете у школу, дан након што се цела породица тестирала.

"Добро је да су сва деца имала маске. Ово је било неочекивано, посебно што је мајка детета здравствени радник", рекао је министар просвете.

У школи предузете све мере

Директорка школе Виолета Марковић каже да је у уторак по завршетку наставе, обавештена да је један ученик трећег разреда позитиван на коронавирус, а да је био на настави.

"Предузете су све мере према упутству о поступању у тој ситуацији и према препорукама Кризног штаба, а ученици који су јуче похађали наставу у тој групи и учитељица, са којима је тај ученик био у контакту, наставу ће наставити да реализују онлајн", рекла је Марковићева за Танјуг.

Заражени ученик није имао никакве симптоме, а ученици те групе као и учитељица све време носили су заштитну маску, као и сви остали ученици и запослени у школи и поштовали препоручене епидемиолошке мере.

Директорка каже да ће друга група ученика истог одељења, наставу наставити да прати у школи.

"Мајка зараженог ученика, у уторак, након завршене наставе, око 14 сати, обавестила нас је да је дете добило позитиван резултат теста на ковид 19. Тестирању су били подвргнути сви чланови породице, дан раније, у понедељак, 31. августа 2020., али мајка, о томе ни школу ни учитељицу није обавестила, већ је дете послала у школу", навела је Марковићева.

Директорка каже да су о свему обавестили Градски завод за јавно здравље, Школску управу Београд и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

У школи је извршена дезинфекција свих просторија у складу са мерама епидемиолошке службе.