Припреме за школу у току – колико коштају књиге и прибор

Школска године почиње за нешто више од недељу дана, али у књижарама и даље нема гужви. Куповина књига и прибора један је од највећих издатака за родитеље, а ми смо проверавали колико новца ће морати да издвоје ове године.

Седмогодишњи Стефан из Лознице један је од будућих ђака првака који не скрива радост због поласка у школу. Књиге и неопходан прибор већ су спремни, као и нова гардероба, што је његове родитеље до сада коштало више од 15.000 динара.

 

Стефан се радује поласку у први разред, а његова мама каже дау већину потребних ствари већ набавили.  

"Књиге су заправо биле та најскупља ставка, књиге су око седам, седам и по хиљада за први разред, ранац и патике смо успели да нађемо на неким акцијским ценама", рекла је Ивана Панић.

Стефанова вршњакиња из Шапца, као треће дете у породици књиге је добила на поклон, а уз свеске и оловке, припремила је и маску.

Иако ће од 1. септембра кренути редовно у школу, њени родитељи, кажу, да су издвојили новац и за куповину телевизора у случају онлине наставе.

"Лепа ствар коју желим да напоменем јесте да је држава обезбедила дечије књиге, бесплатне књиге, а на уштрб тога желили смо да нашој девојчици обезбедимо нешто што ће јој бити неопходно у овој години, смарт ТВ, да би могла да прати и онлонлајн наставу"; каже Ана Сакић из Шапца. 

У књижарама, кажу, да су добро снабдевени, и да родитељи за куповину једног комплета школског прибора са ранцем треба да издвоје између три и седам хиљада динара.

"Цене су исте као и прошлих година, ништа није мењано, тако да постоји роба за свачији џеп и могу да одаберу према својим могућностима, гужве још нису почеле, очекујемо их током следеће седмице", рекла је Јелена Митровић из књижаре "Графо".

У многим градовима обезбеђени су бесплатни уџбеници за децу слабијег имовног стања, као и за ђаке са сметњама у развоју. Тамо где не постоји такав вид помоћи, школе су организовале на другачији начин.

"Имамо различите акције које спроводимо у нашој школи, једна од тих акција јесте да прикупљамо старе уџбенике и онда када нам се обрате таква деца, ми њима дајемо такву врсту помоћи", рекао је Драган Петковић, директор ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву.