Јанковић: Ако се убрза преношење вируса, рестриктивне мере ће бити потребне

Инфектолог Срђа Јанковић каже за РТС да не постоје конкретни бројеви који су праг до увођења најрестриктивнијих мера. Ако дође до даљег пораста и убрзавања преношења вируса, односно ширења епидемије, онда ће рестриктвне мере бити потребне.

Гостујући у Београдској хроници имунолог Срђа Јанковић рекао је да би лоше било да немамо пик епидемије јер би то значило да крива наставља да расте, а што се мерама покушава да се спречи.

Све активности које можемо да обављамо држањем физичке дистанце два метра између особа или четири квадратна метра по особи у затвореном простору су прихватљиве у овом тренутку. 

Све што не подразумева држање дистанце јесте ризик чак и на отовреном простору. Прилазак испод два метра а поготово испод метар и по носи одређени ризик заражавања, каже Јанковић.

Велика већина грађана носи маске чак и на улицама,без обзира да ли су сами или са неким. Имамо упозорења да се држи дистанца, носе маске а са друге стране постоји ситуација где се отварају базени. 

Доктор Јанковић каже да уз држање дистанце базени условно могу да буду безбедни. Дистанца је на првом месту као превентивна мера, на другом месту је хигијена и дезифенкција и трећа је ношење маске као заштитна мера. 

Тамо где је жариште људи не треба да иду на базене, а у овом тренутку Београд је жариште. Базени су сада обухваћени општом препоруком, а то је да тамо где је могуће одржати физичку дистанцу, могуће је спровести одређене активности. 

"Тамо где није могуће одржати дистанцу не долази у обзир радити било шта. На плажи је потребно држати дистанцу од четири метра. Људи не могу да пренесу вирус уколико не дођу у одређени контакт ", наглашава Јанковић.