Читај ми!

Европска унија укида листу безбедних земаља, приоритет вакцинисанима

Европска комисија ажурирала је правила за неесенцијална путовања у Европску унију из трећих земаља, укључујући и Србију, а приоритет је дат вакцинисаним путницима.

Данашњим предлогом Европске комисије државе чланице су позване да прихвате и вакцине које је одобрила Светска здравствена организација (СЗО), уз оне које су у употреби у Европској унији (ЕУ), али ће уз њих бити неопходан и доказ о негативном пи-си-ар тесту.

"Државе чланице требало би да наставе да примају путнике заштићене вакцинама које је одобрила ЕУ. Од 10. јануара 2022. државе чланице требало би да се отворе и за све који су вакцинисани вакцинама са списка СЗО за хитне случајеве. Истовремено у ЕУ би требало да могу да путују и они који су се опоравили од ковида 180 дана пре путовања или имају ЕУ дигитални ковид сертификат или сертификат који се сматра еквивалентним", наводе у Бриселу.

Будућа правила за путнике из Србије укључују и ограничење од девет месеци у којем се прихватају потврде о вакцинацији након примарне вакцинације, а ажурирање ће, такође, укључити прихватање потврда о вакцинацији издатих након додатне (бустер) дозе.

Ревидирана правила подразумевају да би деца између шест и 17 година требало да могу да путују у ЕУ са негативним пи-си-ар тестом, урађеним пре поласка, чак и ако нису вакцинисана, док тест и вакцинација нису потребни за децу млађу од шест година.

С обзиром на све већи број вакцинација широм света, Комисија предлаже да се од 1. марта следеће године укине листа земаља из којих су дозвољенa сва путовања без обзира на статус вакцинације путника.

До 1. марта, Комисија предлаже да се измене неки критеријуми за укључивање земаља на листу безбедних тако што ће се праг новозаражених на 100.000 становника повећати са тренутних 74 на 100, а праг недељне стопе тестирања за исти број људи са 300 на 600.

"У светлу напретка у кампањама вакцинације широм света, Комисија предлаже поједностављен приступ од 1. марта 2022. који у потпуности зависи од статуса путника, а не од земље поласка. Државе чланице треба да дозволе улазак вакцинисанима, опорављенима или особама на есенцијаним путовањима, а треба укинути списак земаља у довољно доброј епидемијској ситуацији из којих би требало да буду могућа сва путовања", наведено је у предлогу Комисије.