Читај ми!

Индија одобрила прву у свету ДНК вакцину против ковида 19

Индијски регулатор за лекове одобрио је хитну употребу прве ДНК вакцине на свету против коронавируса, код одраслих и деце старије од 12 година. Одобрење вакцине под називом ZyCoV-D даје подстицај индијском програму вакцинације, који има за циљ да имунизује све одрасле особе које испуњавају услове до децембра, као и млађе од 18 година, јер се земља бори да обузда ширење вируса у неким државама.

Вакцина, ZyCoV-D, користи део генетског материјала из вируса којим се даје упутство или као ДНК или као РНК за стварање специфичног протеина који имунолошки систем препознаје и реагује, преноси Ројтерс.

За разлику од већине вакцина против ковида 19, којима су потребне две или једна доза, ZyCoV-D се примењује у три дозе.

Произвођач генеричких лекова, "Кадила Хелткер", има за циљ да направи 100 до 120 милиона доза годишње и већ је почео са прављењем залиха.

Вакцина је развијена у партнерству са Одељењем за биотехнологију, и то је друга вакцина домаћег произвођача која је добила хитно одобрење у Индији након "Коваксин" цепива компаније "Барат Биотек".

"Кадила" је у јулу саопштила да је вакцина те компаније против ковида 19 ефикасна против нових мутација, посебно делта варијанте, и да се примењује помоћу апликатора без игле.

Ројтерс преноси да је захтев за одобрење поднет је 1. јула на основу ефикасности од 66,6 одсто добијеној у касној фази испитивања у коме је учествовало 28.000 волонтера широм земље.