Читај ми!

Бризбејн у карантину, Кина на опрезу

У свету се наставља борба са заразнијим, делта сојем вируса корона. У Кини је избила највећа зараза још од Вухана с почетка пандемије, популарно летовалиште у покрајини Хенан је у карантину, а због раста број заражених, још један град у Аустралији - Бризбејн је у карантину. У Русији више од 95 одсто нових случајева вируса корона припада делта соју. У више европских градова протести због увођења ковид пропусница и обавезне вакцинације.

У више француских градова, међу којима су Париз и Лил, демонстрације противника увођења такозваних санитарних пропусница. У главном граду полиција је употребила сузавац. Протеста је било и у Швајцарској, Израелу.

"Желимо да спречимо увођење обавезне вакцинација. Морамо да гласно кажемо 'не' томе као превентивној мери. Такође захтевамо да се све превентивне мере укину, оне немају смисла'', каже један мушкарац из Луцерна. 

У Британији која је европски шампион по стопи вакцинације, влада подстиће младе да се имунизују тако што им нуди попусте при куповини брзе хране и за такси вожње. Тренутно је 67 одсто младих од 18 до 29 година старости примили барем једну дозу вакцине, а 72 одсто одраслих је потпуно вакцинисано.

У португалском летовалишту Мадеири, почела је вакцинација младих од 12 до 17 година старости. То се догађа у време када је више од половине одраслих на том португалском архипелагу потпуно ваксинисано. 

Украјина због раста броја заражених пооштрава мере па ће тако од 5. августа за улазак у земљу бити неопходан негативан тест на вирус корона, а затим после три дана мора се урадити антигенски тест, саопштила је влада у Кијеву. То ће важити како за Украјинце тако и странце. 4104

У неким деловима Сједињених Америчких Држава бележи се велики број новозаражених. На Флориди је регистрована 21 хиљада таквих случајева, што је највећи број инфицираних у једном дану од почетка пандемије. 4126, ебу

У Кини се власти боре са новом заразом, која је проширила из покрајине Ђангсу и престонице Нанђинга на још пет провинција и Пекинг. За 10 дана има више од 200 позитивних на вирус. У Нанђингу - масовно тестирање.

"Локална здравствена комисија нам је помогла пославши медицинску опрему и лекове. Имамо много проблема због ове заразе а грађани Нанђинга веома сарађују у свему са властима", каже  Хоу Је из болнице у Нанђингу. 

Једна фармацеутска кућа у Либану и Руски директни инвестициони фонд, произвођач вакцине "спутњик ве", планирају производњу тог цепива у Либану. Споразум о томе биће потписан сутра у Москви.