Аустрија препоручује да се не путује у Србију

Због растућих случајева ковида 19, аустријска влада је издала службена упозорења, са препоруком да се не путује у земље Западног Балкана - Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију.

После промена на сајту Министарства спољних послова, то је на прес конференцији потврдио министар Шаленберг.

Како је рекао, у Аустрији већ има случајева заразе "увезене" од путника са Западног Балкана. И у Словенији и Хрватској, каже Шаленберг, све је више кластера/снопова нових зараза који се могу повезати са истим регионалним изворима.

Са подизањем упозорења на највиши (шести) степен, аустријска влада препоручује својим држављанима да "хитно"  напусте земље у питању, а оне који намеравају да путују у том смеру, јасно одвраћа од те намере. Пи-си-ар тестови или 14-тодневни карантин су и  до сада важили као услов за улазак у Аустрију из тих земаља, на пооштравање тог режима се за сада не размишља.

Са тим упозорењем за Србију и Црну Гору се Аустрија отворено супротставља јуче објављеној ЕУ одлуци којом је простор Шенгена отворен за те две земље. Али, како је нагласио Шаленберг, "упозорење у питању је уствари препорука", оно нема законску снагу.  

Министар унутрашњих послова Карл Нехамер је најавио да ће Аустрија појачати пристуство граничне полиције. Казна за улазак у Аустрију без важећег ковид-теста или карантина износи до 1.400 евра.

До промена долази због сезоне годишњих одмора, кад се рачуна да би око пола милиона људи из Аустрије са мигрантским коренима потенцијално путовало у земље порекла.

"Није реч о шиканирању, већ о томе да се не дозволи да други талас ковида израсте у епидемиолошки цунами", истиче Нехамер.

Колико дуго ће трајати упозорење да се не путује у том смеру, о томе Шаленберг није хтео да одговори, осим што је додао да "ништа није уклесано у камену".

Ситуација на терену ће бити под сталном евалуацијом, и чим развој допусти упозорења ће бити повучена.

Одговарајући на питање, министар здравства Рудолф Аншобер је изјавио да не зна због чега је број оболелих на Балкану тако порастао, али да је он у сталном контакту са здравственим властима тих земаља.

"Због наглог пораста обољења у непосредном суседству, Аустрија је једноставно морала да реагује",  поручио јр Аншобер.