Ако одете на море у Црну Гору, мораћете да се упознате са новим правилима

Купалишта на црногорском приморју могла би да буду отворена 18. маја. Биће припремљен сет мера у сарадњи са Институтом за јавно здравље, како би гостима била омогућена здравствена безбедност.

Купалишна сезона годинама је званично почињала 1. маја, а директор "Морског добра" Предраг Јелушић рекао је за Вијести да процене говоре да ће због пандемије коронавируса бити у функцији 18. маја.

"Уколико се овај рок потврди, реална очекивања су да плаже најкасније до 1. јуна буду у пуној функцији", казао је Јелушић.

Припрема се сет мера како би се обезбедило поштовање социјалне дистанце.

Плажни простор мораће да се организује тако да се омогући и видљиво обележи адекватна дистанца између купача (или групе купача као што је породица).

Биће ограничен број истовремених купача у односу на капацитет плажног простора, мере одржавања чистоће и хигијене на купалиштима, мере које се односе на угоститељске и друге услуге, мере које се односе на организацију забавних, рекреативних и спортских активности на купалиштима.

Воду ће проверавати сваких десет дана у јулу и августу. Јелушић је истакао да ће се вода контролисати чешће и на више локација него претходних година, због ситуације у којој је санитарна исправност од посебног значаја за безбедност здравља купача.