Српска професорка са Берклија: Развили смо систем за аутоматско тестирање на коронавирус

Професорка Јасмина Вујић, доктор нуклеарне физике и предавач на Калифорнијском универзитету у Берклију, каже за РТС да је ситуација у Калифорнији хаотична, али да нема полицијског часа, па се редовне животне активности одвијају релативно нормално – маске нису обавезне и могуће је видети људе који шетају у парку.

Јасмина Вујић је научник и стручњак светског гласа у областима реакторске физике, модерних метода за анализу и дизајн нуклеарних реактора и примену зрачења у медицини и индустрији. Доктор је нуклеарне физике, за многе српска Марија Кири.

Предаје на једном од факултета Универзитета у Берклију. Била је прва жена декан на једном од 10 најбољих факултета у Америци. На челу је Удружења декана свих амерички нуклеарних факултета у САД.

Професорка Јасмина Вујић подсећа да Калифорнија има 40 милиона становника и тренутно преко 28.000 заражених, што представља око 0,07 одсто од укупног броја становништва. 

"Умрлих је близу 1.000, што је око 3,4 одсто. У Сан Франциско заливу, где живим са породицом, ситуација је слична као у Србији – има око 10 милиона становника, 5.800 је заражено, а до сада је 185 умрло", каже професорка Вујић.

Верује да би било много више заражених када би се нашироко тестирало јер се тестирање тренутно одвија споро. Истиче да је коронавирус доста тога променио.

"Прве званичне информације са Универзитета смо добили крајем фебруара, да би негде почетком марта, нарочито од 16. марта, дошла наредба да сви морају да остану код куће. Универзитети, школе, обданишта и свако окупљање је престало. Већ смо били спремни да кренемо са предавањима на даљину. Постоји сва софтверска подршка и тако ће остати до краја семестра", објашњава професорка Вујић.

Истиче да је ситуација прилично хаотична.

"Сви остали су морали да почну да раде од куће, што је довело до великих проблема јер су мала деца остајала са родитељима, родитељи су морали да раде од куће, бебиситерке су нестале, остале код своје куће", каже професорка Вујић.

Нема полицијског часа, маске нису обавезне 

Професорка Јасмина Вујић каже да се живот у Калифорнији, ипак, одвија релативно нормално.

"У свему томе јесте добро што не постоји полицијски час, који, нажалост, постоји у Србији, и све је још релативно нормално. Све што је неопходно за основне потребе, као што је одлазак код лекара, одлазак да се набави храна, излазак у шетњу и паркове – то је све дозвољено, уз захтев да растојање између људи буде око два метра. Маске нису обавезне, мада се препоручују", објашњава професорка Вујић.

Истиче да тренутна ситуација има и својих предности, као што је мања гужва у саобраћају.

"Моја породица – ћерка, зет и троје унучића су у Сан Франциску, што је отприлике 30 километара од Берклија. Требало ми је сат и по времена да пређем мост, а сада је то тридесетак минута. Значи има и неких предности, али има и доста проблема", каже професорка Вујић.

Наводи да је двоје њених докторанада лакше оболело, али да су вирус прележали код своје куће.

"Савет је овде био да се никако не иде одмах код доктора или у болницу. Препоручује се останак код куће, помоћ породице и изолација, наравно. У болницу се иде само у случају врло високе температуре и тешкоћа при дисању", каже професорка Вујић.

Објашњава да су и на Универзитету оформљене екипе које убрзано раде.

"У близини су три нуклеарне лабораторије са којима сарађујемо. На Универзитету смо развили систем за аутоматско тестирање од по 1.000 узорака на дан. Свакодневно смо на онлајн састанцима, где се дискутује које су најпогодније методе за спречавање појаве вируса и лечење", истиче професорка Јасмина Вујић.