Шест разлога које Грци могу да наведу за излазак из куће

У Грчкој је уведен 24-часовни карантин, напоље се може изаћи само са посебним дозволама. Ивана Симић Апостолу из Атине каже за РТС да Грцима изолација тешко пада због лепог времена.

Ивана Симић Апостолу објашњава да дозволе имају сви, а пре сваког изласка напоље морају испунити папир на ком пишу лични подаци, разлог због ког се излази и време изласка.

Шест је разлога за излазак – одлазак у набавку, одлазак у апотеку или лекару, банкомат, одлазак на свадбу, сахрану или крштење, одлазак на рекреацију или шетњу љубимца и помоћ другој особи.

Тај папир, објашњава Ивана Симић Апостолу, мора да се носи са собом, као и лична документа у случају да вас заустави полиција.

"Ако немамо или папир или лични документ, казна је 150 евра. Такође, може дозвола да се добије и СМС-ом, у том случају носимо телефон са собом као доказ да смо добили повратну поруку да можемо да изађемо напоље", указује Ивана Симић Апостолу.

Може се изаћи у било које доба дана, неограничен број пута, али не треба да се иде даље од километар и по од куће.

"Добро и лепо време овде погодује да стање код куће тешко пада, па је на улицама јуче било доста људи, надамо се да неће неке теже мере да буду за Ускрс", истиче Ивана Симић Апостолу.

Пооштрени услови за излазак из градова 

Од понедељка су у Грчкој на снази строжи услови за излазак из градова, на сваком излазу су пунктови и полиција проверава сваког појединачно и пита зашто се напушта град.

"Ако имате пребивалиште на другој адреси, рецимо ако из Солуна идете у Ханиоти, то можете урадити ако вам је пребивалиште у Ханиотију, али не можете да се вратите у Солун до 27. априла, када ће мере бити ревидиране и узеће се у обзир на који начин се вирус развија како би се те мере даље продужиле. Уколико полицајац утврди да из Солуна идете у Ханиоти, а немате пребивалиште у Ханиотију, вратиће вас назад, наплатиће вам казну од 300 евра, узеће вам таблице на 60 дана и тако вас спречити да изађете из града", објашњава Ивана Симић Апостолу.

Неки хотели биће отворени од јуна 

Према речима Иване Симић Апостолу, туристички званичници полако почињу да рачунају како ће се мере одразити на овогодишњу туристичку сезону.

"Наравно, нема говора о томе да ће сезона бити као претходних година. Влада припрема да се у мају полако и постепено смањи карантин и да се поједени региони и људи пуштају из карантина у нормално фунционисање. Званичници најављују да ће се у јуну неки од хотела отварати", напомиње Ивана Симић Апостолу.

И држављани Србије ће, према првим најавама, моћи да путују на летовање у Грчку јер тамошњи званичници сматрају да је Србија добро реаговала за време епидемије.

"Очекује се да ће неки хотели бити затворени током целе сезоне, али су ипак оптимистични", наводи Ивана Симић Апостолу.

Још се разматра како ће се тестирати турсти који улазе у Грчку.

"Доста ће зависити од земаља из којих туристи долазе. Претпоставља се да ће постојати пунктови на којима ће се проверавати да ли су туристи здрави. Још није дефинисано. Кажу да ће бити контрола на аеродромима, вероватно ће конкретније одлуке бити донете у наредним данима и недељама", истиче наша саговорница.