Читај ми!

Тиодоровић: Нема доказа да је омикрон сој отпоран на вакцину

Паничне поруке које шаљу поједини медији из земље и иностранства због новог, омикрон соја коронавируса, епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оцењује као неутемељене, истичући да нема података да је та варијанта отпорна на вакцине. Наводи да, према подацима које добија из болница, 92,3 одсто оболелих са тешком клиничком сликом су невакцинисани.

Бранислав Тиодоровић сматра да и лекари умеју да претерају када говоре о новој варијанти вируса, наводећи да је, према подацима до којих је дошао, омикрон сојем у Јужној Африци досад заражено 2.830 људи, а у Европи око 150.

"Увек треба поћи од научно потврђених чињеница. Нема доказа да је омикрон сој отпоран на вакцину. Има истраживања да постојеће вакцине добро штите, нарочито од тешке клиничке слике ковида", наглашава за РТС Тиодоровић.

Додаје да је паника неоправдана, али да има разлога за опрез. Како каже, ограничења за улазак у Србију су већ ступила на снагу, посебно ће бити примењивана за путнике из држава са југа Африке.

Објашњава да је Кризни штаб одлучио да се на граничним прелазима и аеродромима задржавају у карантину људи који су у транзиту, а долазе из земаља где је потвређено присуство омикрон варијанте.

"Пошто Србија нема директну линију са Јужном Африком, треба посебну пажњу обратити на путнике који су допутовали из Франкфурта, Амстердама, Париза, Лондона, и да се такви путници посебно контролишу", каже Тиодоровић.

Чак и ако буду негативни на пи-си-ар тесту, морају у седмодневни карантин. И држављанима Србије који долазе из земаља западне Европе где има потврђених случајева омикрона, саветује се седмодневна изолација. Седмог дана се поново ради тестирање, као и после 14 дана. Уколико су негативини, карантин се завршава, додаје члан Кризног штаба.

Указује на чињеницу да 70 одсто школа нема пријављених нових случајева заразе, па стога нема ни разлога да зимски распуст почне раније.

Понавља да ће због неношења маске и непридржавања одстојања на скуповима и на отвореном и у затвреном, највећи цену платити невакцинисани и старије особе са хроничним болестима.

"Трећина преминулих вакцинисани, старији од 70 година са хроничним болестима"

На питање да ли постоје случајеви тешких клиничких слика код вакцинисаних, Тиодоровић тврди да, према подаци које добија из болница, 92,3 одсто је невакцинисаних.

Према његовим речима, скоро трећина фаталних исхода је код вакцинисаних, али, како наглашава, реч је о особама старијим од 70 година са хроничним болестима, нарочито о особама које су оклевале да приме трећу дозу, а да су сви млађи који су преминули били невакцинисани.

Тиодоровић понавља да су строго контролисање мера и вакцинација једини начини да се епидемија превазиђе.

Поручује да је важно да они који контролишу ковид пропуснице раде свој посао, јер ће свако ко пусти некога ко нема валидан документ бити позван на одговорност.