Читај ми!

Осамнаест лекара пред Судом части Лекарске коморе Србије због "ивермектина"

Лекарска комора Србије је по пријави здравствене инспекције, а по службеној дужности, покренула поступак пред Судовима части ЛКС против 18 лекара за које постоји основана сумња да су саветовали и лечили пацијенте од ковида 19 леком "ивермектин".

Након окончања поступка, како се наводи у саопштењу, јавност ће бити обавештена о донетој пресуди.

Лекарска комора Србије још једном позива грађане да здравствене услуге и савете траже искључиво у регистрованим државним и приватним здравственим установама.

Колегијум Клинике за инфективне болести навео је да у овом тренутку, на основу најпоузданијих, релевантних информација, не постоји оправдање за примену овог лека, како у лечењу, тако и у превенцији ковида 19.

Истичу да се лек не налази ни у једном објављеном и за претраживање доступном терапијском протоколу било које земље, укључујући и нашу.

И у експертском мишљењу Института за микробиологију и имунологију указује се да су дозе "ивермектина" неопходне да се постигне инхибиторни ефекат ин витро биле чак и до 100 пута веће од оних које су дозвољене за хуману употребу.

Заменик директора Универзитетског клиничког центра у Нишу, доктор Радмило Јанковић, каже за РТС да је проблематично што људи који се занимају за лек "ивермектин" негирају да вакцинација може да помогне, негирају потребу за поштовањем било каквих мера, као и постојање болести. Истиче да је то велики проблем, јер ако се настави овакав тренд за четири месеца имаћемо скоро милион новозаражених