Читај ми!

Преминуле још 62 особе, нових 5.908 случајева заразе – ЕМА одобрила бустер дозу Модерне

Према последњим подацима, коронавирусом је у Србији заражено још 5.908 особа међу тестираних 19.718 узорака. Од последица инфекције преминуле су 62 особе. На респираторима су 274 пацијента.

Укида се забрана путовања у САД, потребно да путници буду вакцинисани

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је указ којим се од 8. новембра уводе нова правила за вакцинисане стране путнике.  Истовремено се од 8. новембра укида забрана путовања у Сједњињене Државе, уведена почетком 2020. године, путницима из Шенгенског простора, Кине, Индије, Бразила, Јужне Африке.

"У интересу је Сједињених Држава да се одступе од ограничења која важе за сваку појединачну земљу која су се примењивала током пандемије ковида 19 и усвоје политику која се првенствено ослања на вакцинацију - да би се унапредио безбедан наставак међународних авиопутовања у Сједињене Државе", наводи се у објави америчког председника.

Бела кућа је потврдила да су деца млађа од 18 година изузета од нових правила, као и особе са здравственим проблемима.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), навели су да ће бити прихваћене све вакцине које су одобрила америчка регулаторна тела или Светска здравствена организација (СЗО). Такође, прихватиће и уколико су путници примали мешовите дозе вакцина.

Такође, путници ће бити у обавези да доставе документацију о вакцинацији добијену од, како је наведено, званичног извора. Истовремено, авио-компаније би требало да пруже доказ да је путник последњу дозу вакцине примио две недеље уочи путовања.

Мерама је прописано и да би путници требало да доставе негативан тест на коронавирус урађен 72 сата од момента поласка на пут.

Бела кућа је навела да је потребно да невакцинисани Американци и страни држављани, који могу бити изузети од нових правила, доставе негативан ковид тест у року од 24 часа пре поласка.

Око: Радно време коронавируса

Неће бити повлашћених клубова, сви гости морају да имају ковид сертификат, поручује помоћник министра здравља за инспекцијске послове.

У емисији Око рекао је да ће бити донета одлука да се признају и тестови урађени у приватним лабораторијама. Ако сви имају сертификат, зашто радимо скраћено, питају из Удружења ноћних клубова и барова.

После Фајзера, ЕМА одобрила и бустер дозу Модерне

Европска агенција за лекове (ЕМА) закључила је да се бустер доза Модернине вакцине против ковида 19 може узети у обзир код људи старијих од 18 година.

У ЕМА наводе да постоје докази да свака трећа доза Модерне дата шест до осам месеци након друге дозе "доводи до пораста нивоа антитела код одраслих чији је ниво антитела опао".

"Допунска доза се састоји од половине дозе која се користи за примарну шему вакцинације", наводи се у саопштењу ЕМА.

Додаје се да тренутни подаци показују да је су могући нежељени ефекти након бустер дозе "слични онима који се јављају након друге дозе", а да ће ризик од инфламаторних срчаних обољења или других веома ретких нежељених ефеката након бустера наставити да се прати.

Раније овог месеца, ЕМА је закључиила да се бустер доза вакцине Фајзер може узети у разматрање најмање шест месеци након друге дозе за особе старије од 18 година.

Поред тога, ЕМА препоручује се да се додатна доза Фајзера и Модерне може дати особама са озбиљно ослабљеним имунолошким системом, најмање 28 дана након примљене друге дозе.

Пандемија у региону и даље у замаху, најлошија ситуација у Румунији

Број новозаражених и хоспитализованих је, као сваког понедељка, нижи у односу на друге дане у седмици, што указује да је пандемија и даље у замаху, а најлошија ситуација је и даље у Румунији, где је у једном дану преминула 301 особа.

У Хрватској је у последња 24 сата забележено 680 нових случајева заразе, па је број активних инфекција повећан на 16.645. Међу њима је 1.159 пацијената на болничком лечењу, од тога су на респиратору 143. Преминуле су 22 особе. Тестирано је 2.789 узорака.

Према последњем пресеку, Словенија је забележила 707 нових инфекција, од 2.081 тестираног узорка, па је удео позитивних 34 одсто. Број активних инфекција је тренутно 18.964.

Седмодневни просек потврђених случајева је 1.722, а 14-дневни 898 на 100.000 становника.

У последња 24 сата у Босни и Херцеговини тестирано је 1.300 узорака на коронавирус, од чега је 386 новозаражених. Од последица заразе корона вирусом у последња 24 сата преминуле су 22 особе.

Само у Федерацији БиХ тестирано је 968 узорака, од којих је 277 позитивних на коронавирус. Преминуло је 15 особа. Укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 6.335 од почетка пандемије.

Република Српска је тестирала 285 узорака, од којих су позитивне 104 особе. Пријављено је седам смртних случајева, укупно од почетка епидемије 4.669. Под здравственим надзором је тренутно 6.351 особа.

У Брчко дистрикту БиХ у последња 24 сата тестирано је 47 узорака на коронавирус, од којих је пет новозаражених. Преминулих није било.

Према последњем пресеку, у Црној Гори је регистровано 370 новозаражених. Пријављено је шест преминулих. Удео новозаражених у броју тестираних је 20,10 одсто. Укупан број преминулих повезаних са корона инфекцијом је од почетка пандемије 2.071. Укупан број тренутно активних случајева износи 4.012.

У Албанији је тестирано 2.600 узорака, а заражене су 444 особе. Преминула су четири пацијента. Активне су 7.032 инфекције.

У Мађарској је у последња 24 сата умрло 75 пацијената од последица корона вируса. Новозаражених је 6.688. Број активних инфекција је тренутно 24.384. Укупно је од почетка пандемије преминуло 30.567 пацијената.

У Бугарској је регистровано 1.370 новозаражених и 40 смртних случајева. Активних инфекција је тренутно 79.312. Тестирано је различитим методама више од 10.000 узорака.

У Румунији је пријављен 301 смртни случај у једном дану и 9.187 новозаражених.

Влада отклања недоумице: Тестирање испред угоститељских објеката није валидно

Контрола ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 часа почела је у суботу, 23. октобра 2021. године, док ће новчано кажњавање правних лица и грађана почети од вечерас.

Позивамо све грађане, а посебно младе, да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти "тестови" нису валидни и неће бити признати приликом провере ковид сертификата од стране овлашћених лица. 

Ковид сертификати су дигитални зелени сертификати које сваки грађанин добије када се или вакцинише против коронавируса или када добије резултате ковид теста.

Дигитални зелени сертификат - ковид сертификат можете имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QR кода који сваки од њих поседује.

У Чачку хоспитализовано 153 пацијента

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 153 пацијента. У респираторном центру смештено је 13 пацијената, од тога су 4 пацијента на респиратору.

За последња 24 часа преминуле су три особе.

У пријемно - тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 104 прегледа, од чега је 51 први преглед.

На болничком лечењу 6.721 особа

Према последњим подацима, коронавирусом у Србији заражено је још 5.908 особа међу тестираних 19.718 узорака.

Од последица инфекције преминуле су 62 особе.

На болничком лечењу налази се 6.721 особа док је на респираторима 274 пацијената.

Епидемијска ситуација са коронавирусом је катастрофална. Мере које су на снази више од годину и по дана, очигледно, нису имале ефекта, те су од викенда уведене и ковид пропуснице у угоститељским објектима од 22 сата.

Невакцинисанима је неопходно да поседују пи-си-ар или антигенски тест, урађен у некој од референтних, односно, државних лабораторија.

Од вечерас, онај ко нема неку од наведених потврда плаћа казну - за правно лице 300.000 динара, за предузетнике 150.000, одговорно лице у фирми 50.000, ковид редари 30.000, а гости објекта 5.000 динара. Контрола ковид пропусница је синоћ била саветодавна.

Око 2.400 инспектора је са Комуналном милицијом и другу ноћ заредом проверавало да ли гости угоститељских објеката имају ковид пропуснице. 

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекаo је за РТС да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид прoпуснице се уводе да се заштите животи.

Сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропусница бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на седници Кризног штаба тражити ригорозније и много ефективније мере, истакао је Ђерлек.

Девојчица од седам година, оболела од коронавируса, прукључена је на респиратор на Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић", речено је Танјугу у тој установи.

Она је четврто дете оболело од коронавируса које је прикључено на респиратор у том институту.