Читај ми!

Ђерлек: Ако ковид пропуснице не дају ефекте, тражићемо ригорозније мере на Кризном штабу

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекаo је за РТС да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид прoпуснице се уводе да се заштите животи. Сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропусница, бићемо задовољни, а ако не буде, Министарство ће на седници Кризног штаба тражити ригорозније и много ефективније мере, истакао је Ђерлек.

Приближавамо се црном рекорду – према последњем пресеку, у једном дану преминула је 61 особа од последица коронавируса. Најтеже је било прошлог децембра и то 4. децембра, када је преминуло 69 људи.

Први смртни случај забележен је 20. марта прошле године, а до сада је преминуло 9.570 људи. Проценат преминулих у односу на број заражених од почетка епидемије је 0,87 одсто. 

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да се већ дуго држи висок број новооболелих, у једном тренутку је било 8.500 људи, то су озбиљни бројеви, повећава се број људи које губимо сваког дана.

"Јучерашњи број од 61 човека којег смо изгубили неће бити највећи број који ћемо доживети у четвртом таласу, и поред вакцина, то је забрињавајући број", рекао је Ђерлек.

Прошле године почетком децембра – одлучено је да је потребно затварање угоститељских објеката током викенда. Додатно су пооштрене неке мере.

Говорећи о томе може ли кажњавање оних који немају пропусницу после 22 сата да поправити ситуацију, Ђерлек каже да се то не схвата као кажњавање, легитиман је потез да држава заштити здравље и животе грађана и ковид пропуснице се уводе да се заштите животи.

Поставио је питање да ли ће то дати ефекта. Став Министарства здравља је да ћемо сачекати седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта, бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на седници Кризног штаба тражити ригорозније и много ефективније мере, рекао је Ђерлек.

Како каже, став Министарства здравља је да безбедна вакцина нема алтернативу, поготово када смо добили нашу, Торлакову вакцину.

"Сада имамо своју вакцину, све те приче са друштвених мрежа падају у воду, очекујем да ће грађани бити много одлучнији, храбији, солидарнији и да ћемо повећати број вакцинисаних људи", каже Ђерлек.

Појачане инспекцијске контроле

Већ неко време појачане су инспекцијске контроле. Јуче је почео велики спортски догађај у Београду, међу посетиоцима гостима готово да нико није имао маску, није се поштовала дистанца између посетилаца.

Ђерлек каже да је велики љубитељ спорта и радују га те манифестације, као што је Светско првенство у боксу.

"Нисам био организатор, добро је ако су успели да провере свима ковид пропуснице, али не могу подржати такве ситуације где имамо велики број контаката, а нама је у интересу да спречимо, прекинемо ланац ширења епидемије", рекао је Ђерлек.

Може ли здравствени систем да издржи

"Обилазећи ковид болнице широм Србије, евидентно је и видно да су здравствени радници исцрпљени и уморни, има ту и емотивних ствари, дивим се како проналазе позитивну енергију и боре се за животе људи. Имајући у виду да имамо тако храбре људе, и да држава стоји иза здравственог система, сигуран сам да здравствни систем може одговорити и на најтеже изазове", каже државни секретар.

Понавља да вакцинација нема алтернативу када је у питању заразна болест, с друге стране све епидемијске мере је бадава уводити, зато смо се ангажовали на строгу контролу и нулту теолеранцију када је контрола нових мера у питању.

Ковид пропуснице и ефекти

"Ми ћемо сачекати седам до десет дана, ако пропуснице не буду дале ефекта, Министарство ће тражити рестриктивније мере, да ли ће се оне усвојити зависиће од Кризног штаба и става већине", подвукао је државни секретар у Министарству здравља.

Према његовим речима, вирус живи с нама и у нама, увек тражи невакцинисане.

Указује да су локалне самоуправе са најмање вакцинисаних Тутин, Лајковац, Мионица, Мерошина.

"Млади најбоље разумеју младе, зато треба држати трибине и њима би требало да се обраћају њихови вршњаци, да им испричају кроз шта су прошли и шта су морали да преживе", закључио је Ђерлек.