Читај ми!

Гојазни тинејџери у највећем ризику од короне

Деца заражена коронавирусом развијају све теже клиничке слике, а у највећем ризику су гојазни тинејџери. Докторка Оливера Остојић је у РТС ординацији објаснила који су симптоми инфекције коронавирусом, како ковид 19 разликовати од грипа, као и који су протоколи лечења деце.

Руководилац дечје ковид болнице КБЦ "Драгиша Мишовић" др Оливера Остојић каже да у последњем таласу епидемије коронавируса има много више деце са тежим симптомима болести.

"У овом последњем таласу, од 18. августа, имамо убедљиво најтеже педијатријске пацијенте, често са упалом плућа, то је нарочито случај код гојазне деце старије од 15 година. Имају обостране упале плућа, клиничка слика им личи на одрасле пацијенте", каже др Остојић.

Срећом, новорођенчад су кроз ковид пролазила јако лако, са благо повишеном температуром и са благим респираторним симптомима, што није било очекивно. Докторка истиче да су чак и деца која болују од астме или неких других хроничних респираторних обољења добро реаговала на терапију.

Истиче да су у повећаном ризику пре свега гојазна деца, затим она која имају дијабет, хематолошко-онколошка обољења, неуролошка обољења, и имунодефицијентна деца. Како др Остојић напомиње, гојазна деца су у највећем ризику чак и без придружене болести.

Да је последњи талас коронавируса много тежи за децу, види се и на бројкама: за годину и по дана, до последњег таласа, докторка каже да су имали двоје или троје деце на респиратору, која су се опоравила. Последњих месец дана, било их је већ троје.

"Овај талас је много озбиљнији, појављују се и најтежи пацијенти. Имали смо троје деце на респиратору за месец дана. Делта сој је ипак агресивнији за децу", истакла је др Остојић.

Који су симптоми ковид инфекције код деце 

Докторка Оливера Остојић истиче да, за разлику од грипа, коронавирус креће у напад дискретније, док код грипа имамо нагли почетак болести. Температура је првих дана обично благо повишена, затим се јављају главобоља, бол у мишићима, зглобовима, општа слабост, и онда се креће у испитивање.

"То су благи симптоми који се за пар дана развијају или, пак, стану на том нивоу. Имамо огроман проценат деце који прође кроз ковид 19 као да имају благ или средње тешки облик грипа", каже др Остојић.

На питање да ли је осип на кожи карактеристика ковида 19, др Остојић каже да се такви осипи јављају и код болести код деце која су атопичари и имају екцеме.

Губитак чула мириса и укуса није чест код деце - у првом и другом таласу само четири одсто пацијената је имало тај специфичан симптом.

Крвна слика током ковид инфекције

Докторка истиче да је пад леукоцита карактеристичан и за децу и за одрасле.

"Код одраслих је карактеристична и лимфопенија, мањак лимфоцита, код деце је то ређе. Код деце у првим данима није повећан ЦРП као што може да буде код одраслих", навела је докторка.

Код деце није било случајева тромбозе и д-димер није стандардна анализа која се ради, већ ако се дуго имала температура, или ако је дете добило упалу плућа.

"И ако је повишен д-димер, за децу то не значи пуно, ако је повећан два до три пута ни не реагујемо, то не значи да постоји тромб", навела је докторка.

И инфекција без симптома може довести до компликација

Пре око годину дана појавили су се случајеви мултисистемског инфламаторног синдрома код деце.

"Он се јавља између четврте и осме недеље од благосимптоматског или асимптоматског ковида. То је била енигма, јер нисмо ни знали да је дете прележало ковид, а после месец дана је у тешком општем стању – има повишену температуру, изнемогло је, малаксало, кашље. Кад урадите лабораторију, видите да је оштећено и срце, плућа, бубрези, јетра, сви параметри су изразито поремећени", наводи докторка.

То је, истиче, озбиљно стање које захтева изразито појачан третман и лечење у терцијарној установи. Појашњава да та деца нису тренутно позитивна, али када се уради серолошко испитивање, види се да су прележали корону.

"То су била здрава деца и њихов имуносистем је претерано одреаговао на вирус. То је најтеже стање у педијатрији што се тиче ковида", навела је докторка и додала да их је било двадесетак и да су се сви опоравили.

Ток лечења оболеле деце

Ако дете које је дошло у ковид амбуланту има благо повишену температуру, а нема друге симптоме, лечи се код куће. Међутим, ако крене кашаљ и дете има лош удах, мора да се уради рендген.

"Често се те врсте упале плућа слушалицама не могу чути, а рендген покаже право стање", рекла је др Остојић истичући да се дешава да су промене на плућима обостране и да је чак и више од 2/3 плућа понекад захваћено.

Напомиње да се деци не даје одмах антибиотик.

"Ако дете три дана има благо повишену температуру и није лошег општег стања, саветује се мировање, це и де витамин, лекови за обарање температуре и изолација. Ако се болест не развија, дете ће лепо реагвати и биће здраво за пет до шест дана", рекла је докторка.

Напомиње да је ово ера пробиотика и да они утичу на побољшање имунитета и одбрану од вируса. "Има смисла дати витамине и бетаглукане, цинк, витамине це и де, али уобичајено је да нема посебне ковид неге", навела је докторка.

Опрезно са физичком активношћу 

Код лакших облика ковида 19, која нису лечена болнички, још месец дана се не дозвољава појачана физичка активност.

Они који су лежали у болници, односно имали упалу плућа, требало би да мирују три до шест месеци, у зависности од тога како је изгледао опоравак.

"Они никако не треба да тренирају, али не морају ни строго да мирују", појашњава докторка.

Вакцинисати децу старију од 12 година

Докторка Остојић подсећа да је "Фајзер" одобрио вакцинацију деце старије од 12 година.

"Удружење педијатара је дало препоруку да се вакцинишу деца од 12 до 15 година која имају хроничне болести и ризичне групе, пре свих гојазна деца, али и сва остала", навела је др Остојић.

Када је у питању вакцинација том вакцином, нема лимита за децу старију од 15 година, сви треба да се вакцинишу.