Читај ми!

Ђерлек за РТС: Ситуација комплексна, невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за РТС да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за месец дана може бити забрињавајућа. Поручује да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен. Објаснио је за које грађане се препоручује трећа доза вакцине, али и истакао да сви могу да се јаве и приме трећу дозу.

Када је реч о тренутној епидемијској ситуацији, Мирсад Ђерлек каже да је тренутна ситуација и она која нас очекује врло комплексна и да може бити забрињавајућа за месец дана.

"Евидентно је, с појавном сунчаних дана и годишњих одмора, да су људи заборавили да је коронавирус присутан и да су заборавили да треба да се вакцинишемо. Углавном су своју пажњу усмерили на коришћење годишњих одмора и опустили се", рекао је он.

Истакао је да то може да разуме после 15 месеци стреса.

"С друге стране, не могу то да подржим из два разлога. Један је – ићи невакцинисан на летовање и мешати се са грађанима европских земаља где је актуелна епидемијска ситуација врло лоша је велика могућност да се заразите и врло је опасно. Са друге стране, невакцинисан чекати делта сој и септембар је врло ризично", поручио је Ђерлек.

Поновио је апел да се што више вакцинишемо и на тај начин спречимо да јесен буде тешка.

"Сви грађани имају права да приме трећу дозу" 

Када је реч о трећој дози вакцине, Стручни комитет је дао препоруку за њу.

"Сви се спремамо да мирно дочекамо јесен и размишљамо о чувању здравља и мислим да један велики део грађана поступа онако како треба, а трећа доза је нешто што нам треба посебно за одређене категорија становништва", рекао је Ђерлек.

Истиче да су то хронични болесници, пацијенти са малигним болестима, трансплантирани пацијенти, посебно они са трансплантацијом коштане сржи, пацијенти старији од 70 година, пацијенти старији од 60 година у домовима за старе, запослени у здравству и службама социјалне заштите.

"Морамо бити јасни да имају право и сви грађани где није било очекиваног имунолошког одговора да се јаве и приме трећу дозу", додао је Ђерлек.

На питање да ли је препорука да се узме иста вакцина или не, Ђерлек каже да је препорука да трећа доза буде "Фајзерова" или "Модернина" вакцина, која ће доћи на јесен.

"Али то не искључује да можемо бирати било коју од четири вакцине које је одбрила наша Агенција за лекове", поручио је Ђерлек.

На питање зашто "Фајзерова" или "Модернина", Ђерлек каже су испитивања која су вршена на великом узорку у свету и на основу искуства која има Стручни комитет показала да дају бржи имунолошки одговор.

"Међутим, и све остале вакцине су квалитетне и не можемо их занемарити", нагласио је Ђерлек.

"Здравствени радници треба да покажу одговорност"

Говорећи о обавезној вакцинацији здравствених радника, Ђерлек каже да они треба да покажу пример и одговорност и да не могу лечити људе ако постоји могућност да их заразе.

"С друге стране, не можемо дозволити да људи који дођу и буду негативни на антигенском тесту заразе здравствене раднике", каже Ђерлек.

Нагласио је да подржава обавезну вакцинацију здравствених радника.

"Држава неће наметети глобалну обавезну вакцинацију становништва, оставићемо и даље да људи бирају да ли ће се вакцинисати или не и то на савест и одговорност", закључио је Ђерлек.