Читај ми!

Ђерлек за РТС: Ко ће моћи да прими трећу дозу и које су приоритетне групе

Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата, препоручио кризном штабу примену треће дозе вакцине против коронавируса. Да ли ће та препорука и бити усвојена - о томе би Kризни штаб требало да одлучи. Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да се увођењем треће дозе, додатно штите осетљиве категорије становништва, чији имуни систем даје слабији одговор на вакцинацију, здравствени радници који су у сталном контакту с пацијентима, као и сви који то желе.

Мирсад Ђерлек је гостујући у Дневнику 2 навео да је Стручни комитет, састављен од наших врхунских експерата препоручио Kризном штабу да грађани буду вакцинисани трећом дозом вакцине. И да та доза буде дата најмање шест месеци после друге.

"Наш Стручни комитет је састављен од најеминентнијих стручњака из области вакцинације и предложили су да то буде "Фајзерова" вакцина или "Модерна" тзв РНК вакцина. Међутим, нису искључили могућност да то буде и вакцина која је направљена и на неки други модел", наводи Ђерлек.

Објашњава да је трећа доза намењена пре свега хроничним болесницима, и онима који болују од тежих болести, али, како каже, трећу дозу могу примити и сви остали грађани шест месеци после ревакцинације.

"Пре свега трећа доза појачава имунитет и намењена је пре свега хроничним пацијентима који болују од тежих болести као што су - малигне болести, особама са трансплатацијом коштане сржи, особама старијим од 70 година, особама старијим од 60 година које су у Домовима за старе. Биће намењена здравственим радницима и радницима који су запослени у социјалној заштити, али и здравственим радницима и радницима уз социјалне установе", објашњава Ђерлек.

Додаје да трећу дозу могу примити и сви остали грађани шест месеци после ревакцинације. 

Објашњава да је препорука донета на основу светских истраживања која су показала да трећа доза појачава имунитет код особа које су слабије реаговале на две дозе.