Читај ми!

Од четвртка лакши улазак у Аустрију и Холандију за српске држављане

Аустрија је Србију уврстила у безбедне земље у вези с пандемијом коронавируса, што ће омогућити лакше путовање српским држављанима у ту земљу. Грађани Србије од сутра могу без икаквих ограничења могу да уђу и у Холандију.

Од сутра, када ступа на снагу нова уредба Министарства здравља Аустрије, грађани Србије могу лакше да путују у Аустрију.

Поред Србије на листу безбедних земаља додате су САД, Северна Македонија, Албанија, Хонгконг, Јапан, Макау, Саудијска Арабија, Тајван, Тајланд и Вијетнам.

Грађани тих земаља могу да уђу у Аустрију уз сертификат о вакцинацији или с негативним тестом, односно лекарским атестом о прележаном ковиду 19.

Аустрија овим спроводи у праксу одлуку амбасадора ЕУ од прошле недеље.

Од увођења рестриктивних мера на границама, у Аустрију је био онемогућен улазак српских држављана у туристичке сврхе.

Само они који имају боравишне дозволе или посебне разлоге могли су ући у земљу, најпре искључиво с негативним пи-си-ар тестом и обавезним десетодневним карантином, а одскоро без карантина ако су вакцинисани.

Путници из Србије у Холандију могу без теста и карантина

Путници из Србије, као и из Албаније, Северне Македоније, САД, Либана и Тајвана, од 24. јуна могу да уђу у Холандију без икаквих ограничења, јавља сајт Шенген-виза.инфо.

Како наводи, то значи да путници из ових шест земаља, укључујући туристе, неће морати да покажу тест на коронавирус нити потврду о вакцинацији, а неће морати ни да иду у карантин, преноси Танјуг.

Одлуку је објавила Влада Холандије, по препоруци Савета ЕУ да се наведене државе додају да листу ЕУ епидемијски безбедних земаља трећег света, чијим грађанима би требало дозволити путовања у ЕУ која се не сматрају неопходим.

Међутим, они који долазе у Холандију авионом мораће да попуне изјаву о здравственом стању, коју неке авио-компаније дозвољавају да се попуни у дигиталном формату када се путник пријави на лет.

"Ако долазите из државе где је ризик од заражавања ковидом 19 низак (безбедне државе), не морате да покажате негативан резултат теста када путујете у Холандију. Такође, не морате да идете у самоизолацију по доласку у Холандију", саопштила је влада те земље.