Читај ми!

Шеклер o новим мерама: Када бих говорио у име коронавируса, рекао бих – јупи, супер

Вирусолог Миланко Шеклер каже за РТС поводом нових, блажих мера Кризног штаба, да ће оне омогућити вирусу да остане у популацији и сачека јесен. Шеклер каже: "Да сам коронавирус, рекао бих – феноменално."

Миланко Шеклер је у Дневнику РТС-а говорио о попуштању мера против коронавируса и упозорио да ће блаже мере омогућити вирусу да преживи лето, да остане у популацији и сачека јесен. "То је прави пут за њега", оценио је Шеклер.

"Да сам коронавирус, рекао бих – феноменално, хвала богу да је овако", истакао је вирусолог.

Указао је да вакцинација скоро да стоји и да је врло лоша структура вакцинисаних.

"Добро је што су вакцинисани старији, али су они мање активни, не иду на журке", указао је Шеклер и додао да су млади радно активни и да ту недостаје вакцинације.

Навео је пример Чилеа, који је имао скоро 47 одсто вакцинисаних када је укинуо скоро све мере, а сада је тамо поново закључавање.

"Овим мерама само је легализовано оно што се већ дешавало, свадбе су ишле, трештале, ја сам то видео у Краљеву, свуда је све нормално радило, нико више никога није претресао, проверавао, прекидао рад објеката", напоменуо је Шеклер.

Акценат је, како је оценио, на капацитету и дужини рада објеката, а није дат акценат на то да се носе маске, држи дистанца, провери каква је вентилација. "Да ли ви верујете да ће матуранти на прославама поштовати мере", упитао је Шеклер.

"Мислим да је вирус одушевљен овим мерама. Када бих говорио у његово име, рекао бих – јупи, супер", поручио је вирусолог.

Сматра да условљавање људи да буду вакцинисани или да ураде тест ако желе да иду на окупљања, није дискриминација.

"Србија може да условљава улаз у земљу, зашто не може да условљава људе који хоће да иду на свадбе, да морају да се вакцинишу или ураде тест", навео је Шеклер.

Предлог за мотивацију младих: Поклањати им телефоне и лаптопове

Што се тиче мотивације младих да се вакцинишу, сматра да их треба мотивисати неким стварима које их занимају у тој фази живота.

Пошто су, како је рекао, у време рада од куће и онлајн наставе интернет провајдери направили енормни профит, он би од њих, као друштвено одговорних корпорација, тражио да поклоне телефоне, таблете и лаптопове које би онда делили младима који се вакцинишу.