Читај ми!

Кризни штаб ублажио мере: Ресторани и кафићи могу да раде до поноћи, трафике без ограничења

Угоститељи ће од сутра моћи да раде сваког дана до поноћи, и на отвореном и у затвореном простору, а трафикама ће бити дозвољен рад од 0 до 24 часа, саопштила је министарка рада Дарија Кисић Тепавчевић.

Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је након седнице Кризног штаба да су ублажене мере против коронавируса.

Угоститељи ће моћи да раде сваког дана до поноћи, и на отвореном и у затвореном простору.

Трафике и киосци ће моћи да раде од 0 до 24 часа, саопштила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Додала је да последње пројекције филмова могу да почну у 23 сата и да до тог времена могу да раде и благајне биоскопа.

Конгреси, пословни и научни, у затвореном простору моћи ће да окупе највише 200 особа, а до сада је максимум био 100.

"Укида се бесплатан пи-си-ар тест за наше грађане који путују у Немачку", рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Напоменула је да ће сви који се пријаве на портал е-Управе до вечерас у поноћ, и вакцинише се у наредних седам дана, остварити право на 3.000 динара. 

Наредних недеља о вакцинацији "Фајзером" за децу од 12 до 15 година

Дарија Кисић Тепавчевић најавила је да ће наредних недеља и у Србији бити донета одлука о препоруци за вакцинацију деце од 12 до 15 година искључиво "Фајзеровом" вакцином.

Одговарајући на питања новинара, рекла је да и сада постоји препорука за вакцинацију старијих од 16 година, искључиво "Фајзеровом" вакцином и додала: "Уколико то буде и за млађу узрасну групу, важиће само за Фајзерову вакцину, као препорука."

Објаснила је да се, када се раде истраживања вакцина, прво обављају на здравим пунолетним особама и да је на упутсвима писало да још нису рађена на малолетницима, трудницама и породиљама, а не и да су забрањене за ту популацију.

"Када се вакцина показала ефикасном и безбедном у популацији пунолетних здравих особа, раде се и ова испитивања. Прво је одобрена за старије од 16 година, што је врло брзо и у нашој земљи било пропраћено са одобравањем. Сада је кренула и за децу 12 до 15 година, тако да се наредних недеља то очекује и у нашој земљи", рекла је министарка.

Млади су заштитни бедем и треба да задају последњи ударац корони.

На почетку вакцинације млади нису били приоритет, па се због тога сада вакцинишу у мањем броју, рекла је чланица Кризног штаба. Напоменула је да је сада на младима да задају последњи ударац корони тиме што ће се вакцинисати у што већем броју, како би се достигао колективни имунитет.

Каже да млади као разлог због чега не желе да се вакцинишу наводе да су здрави и јаки, и да њима корона не може ништа, што је, према њеним речима, тачно, међутим, они су битна карика у ланцу борбе против вируса.

"Они јесу млади, здрави и јаки и већина њих ће, ако се разболи, имати асимптоматску или благу клиничку слику, али они су заштитини бедем и пресудни фактор, јер што се већи број вакцинише, колективни имунитет је јачи, а тиме штите и оне који због хроничних обољења не могу да се вакцинишу", истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Апеловала је на све грађане да се одазову имунизацији.

На питање да ли се на седници Кризног штаба разговарало и о свадбама и матурама, имајући у виду да су дозвољени конгреси са 200 прусутних, Кисић Тепавчевић наглашава да постоји разлика између конгреса и славља.

"Нису за поређење конгреси и свадбе, јер на семинарима људи седе и слушају предавање, док је на свадбама другачија ситуација. Свакако да ће се одлука о свадбама донети у наредном периоду, јер је све повољнија епидемијска ситуација", истакла је министарка и додала да верује да матуре могу да се одржавају у школама под контролисаним условима. 

"Навијачи на утакмици-неодговорно и тужно кршење мера"

Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да свако од нас чини важну карику у борби против вируса. Истакла је да је кошаркашка утакмица Црвене звезде и Будућности у петак била одржана ван свих препорука, да је то било неодговорно, недопустиво и тужно.

"Без обзира на то колико смо жељни спортских окупљања и славља, морамо да схватимо да морамо још мало да се стрпимо како не бисмо ову нашу борбу са вирусом још продужили", навела је Кисићева.

Попуштају се мере, али морамо бити стрпљиви, додала је она.

На питање како то да полиција није реаговала на кршење забране окупљања, Дарија Кисић Тепавчевић каже да је најважније да будемо свесни да нису кључне санкције, већ свест о томе да немамо толико полицајаца за контролу сваког од нас и да, уколико кршимо мере, чинимо лоше пре свега себи и својим најближима, којима можемо да пренесемо вирус.

"Овде је кључан колектив и зато говоримо о колективном имунитетету, борби и одговорности", нагласила је она.

Нагласила је да нема горе санкције од тога да се неко разболи и зарази људе које највише воли.

"Немамо полицајаце за сваког од нас, треба сами да будемо себи контролори и да учинимо све што је најбоље да очувамо сопствено здравље", поручила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да не треба санкције да нас подстичу, јер суздржавањем од одласка на таква места чинимо добро нама и нашој породици.