Читај ми!

Тиодоровић за РТС: Тешко донета одлука о мерама, нова седница Кризног штаба наредне недеље

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је вирус још у циркулацији, и да се ситуација може одредити као несигурна. Напомиње да постоји опасност од повећања броја заражених у наредним данима и да ће се од уторка или среде одржати нова седница Кризног штаба.

Бранислав Тиодоровић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да мора да каже да су нове мере врло тешко доносили, да су разматрали бројеве, били свесни лепог времена, великог замора код грађана, великог незадовољства код угоститељских радника.

"Вирус је још ту, ситуацију можемо оценити као несигурну, и морам да кажем да то радимо са опрезом. Иако раде затворени делови кафића и ресторана, морају се поштовати мере, ако не пијете и не једете – маска. Ако сте близу, мора се поштовати одлука о растојању од метар и по, два између корисника, не столова", каже Тиодоровић.

Једно од питања је, каже, било што не жива музика.

"Ја разумем музичаре и апелујем да се вакцинишу, како би могли да се врате свом позиву и како би могли да буду заштићени. С друге стране, будимо реални, погледајмо по Београду, по другим градовима, и у затвореном је било људи. Боље да контролишемо ситуацију, а најбоље је да их контролишу власници и руководиоци ресторана и кафића", напомиње Тиодоровић.

Наводи да постоји опасност од повећања броја оболелих у наредним данима.

"У неких седам до 10 дана ће бити за праћење ситуације. Колика је гужва била на ауто-путу 'Милош Велики', колико је људи било на Златибору или чак на мору. Морамо бити свесни да мора постојати период надзора. Ипак се надам да нећемо имати удар као после Сретења", истиче епидемиолог.

Већ од уторка или среде ће се, напомиње, сигурно држати нова седница Кризног штаба.

"Викенд није никад репер за овакву ситуацију. Тек у уторак ће моћи да се каже ето имамо прве назнаке, па ћемо моћи да говоримо о попуштању или враћању неких мера. Не смемо да размишљамо о већем окупљању људи. То посебно погађа младе и радно активне, али то је неопходност. Угледајмо се на Израел. Ако вакцинишемо барем 70 посто, бићемо много отворенији", додаје Тиодоровић.

Према његовим речима, мора бити и бенефита, али који ће поштовати Устав и законе који штите људска права.

Данас су, каже, поновили да морају тражити више активности од локалне самоуправе.

"Ми нисмо пусто острво, и није нам свеједно шта је око нас. Ја се спремам да идем у Бољевац, да видимо шта је то са локалном самоуправом да се људи вакцинишу. Морамо да се потрудимо да се људи од 26 до 64 године вакцинишу, само 31 посто је вакцинисано, а нама треба макар 60 посто", напомиње Тиодоровић.

Истиче да мора на томе да буде фокус, па и у тржним центрима.

"Ипак је то изузетно велика ствар што је то урадио Београд, и Нови Сад, а то ће урадити и Ниш. Да људи могу и тамо где обављају редовне активности да се вакцинишу. То је радила Велика Британија, не само Израел", навео је др Тиодоровић.