Читај ми!

Кризни штаб донео нове мере – од петка се отварају ресторани и у затвореном

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубио још 21 пацијент. Потврђено је 1.366 нових случајева заразе.

Весић: Градски штаб за ванредне ситуације донео одлуку о отварању угоститељских објеката у затвореном

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је да је Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Београда донео наредбу која гласи "да почев од 07. маја 2021. године, у радном времену сваког дана од 06.00 до 22.00 часа, могу да раде угоститељски објекти у затвореном делу угоститељског објекта".

"Наредба ступа на снагу одмах", написао је Весић на Фејсбуку.

У "Ушћу" до 19 часова вакцинисано 950 грађана

До сада је у Србији дато 3,7 милиона доза вакцина против коронавируса. Вакцинација се обавља на 222 пункта, а током последња два дана отворена су и два нова – један у тржном центру у Новом Саду, а други у Београду.

Јутрос у девет часова је отворен пункт за вакцинацију у тржном центру "Ушће" у Београду.

Доктор Зоран Бекић каже за РТС да на новом месту за вакцинацију све протиче уредно и беспрекорно.

"До 19 часова је у тржном центру имунизовано 950 наших суграђана. У примени су највише Фајзерове и Синофармове вакцине", наводи Бекић.

Каже да грађани Србије могу бити поносни јер имамо прилику да поставимо стандарде у вакцинацији.

"У томе смо лидери у региону и Европи. После масовне вакцинације и слободне вакцинације, сада идемо међу људе, идемо на места окупљања", објашњава Бекић.

Истиче да је на вакцинацији било и доста младих људи и радно способног становништва.

"Радно време новог пункта ће бити од 12 до 20 часова. Има свих вакцина. Корони се крај види и то зависи само од нас", наглашава доктор Бекић.

У Љубовији вакцинисани рудари из Сребренице и Олова

У нашој земљи, у току је и вакцинација држављана Босне и Херцеговине. У Дому здравља у Љубовији вакцинисани су рудари из Сребренице и Олова.

Од 130 запослених радника из рудника Сасе у Сребреници који су желели да се вакцинишу, њих 50 је у љубовијском Дому здравља примило прву дозу. Преосталих 80 рудара вакцину ће примити наредних дана.

"Дошли смо да примимо вакцину због сигурности наше у нашој земљи матици Србији и толико смо захвални што сте нас позвали да примимо ове вакцине", каже Горан Миловановић из Сребренице.

Гордана Софијанић из Сребренице прича да значи много и њима због тога што ће бити заштићени на послу, али и њиховим породицама да не би пренели заразу на њихове старије и на децу.

Други дан заредом, на вакцинацију су дошле и њихове колеге из Олова.

"У склопу фирме смо добили организацију да примимо вакцину у Љубовији због граничног прелаза који је веома близу Босни", испричао је Омер Хамзић из Олова.

Бранка Радовановић, директорка Дома здравља у Љубовији, напомиње да се вакцинација рудара из Босне и Херцеговине и Републике Српске у њиховом Дому здравља наставиће се и наредних дана с обзиром на велики заинтересованост.

"Јуче и данас прву дозу примило је око стотинак рудара", напомиње Радовановићева.

Уз стране држављане, у Дому здравља у Љубовији вакцинисано је и локално становништво, а прву дозу у Азбуковачком крају до сада је примило око 3.000 људи.

Припремила Славица Џиновић

Поред "Ушћа" и остали тржни центри у Београду спремни за отварање пунктова за вакцинацију

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић позвала је грађане да дођу на вакцинацију на пункт у београдском Тржном центру "Ушће", где су доступна све четири цепива која се у Србији користе.

Станисављевићева је рекла за РТС да је од девет до 17 часова вакцинисано преко 750 грађана.

На питање о примању друге дозе за грађане који су се вакцинсали у "Ушћу", Станисављевићева је навела да им је омогућено да се изјасне где ће је примити и то према месту пребивалишта, односно општини становања.

Како је навела, пункт за вакицинацију у "Ушћу" наставиће да ради и наредне две недеље, додавши да очекује се да ће се данас, до 20 часова вакцинисати хиљаду грађана.

Пункт ће радити од 12 до 20 часова.

Према њеним речима и остали тржни центри у Београду сагласили су се да уступе део простора за вакцинацију. Додала је да ће се пуктови отварати ако се за то покаже интересовање.

Тиодоровић: Сачекаћемо мало са отварањем ноћних клубова, мораћемо да проценимо

На питање када би могло да се очекује отварање ноћних клубова, др Тиодоровић наводи да је то тежак проблем.

"Сачекаћемо мало, мораћемо да проценимо. Када проценимо да имамо на пример испод 100 на дневном нивоу новопозитивних, онда можемо размишљати да пустимо и да све нормално функционише. Ако будемо постигли колективни имунитет од 60 до 70 одсто, можемо живети нормално, као што гледате Израелце преко телевизије", навео је Тиодоровић.

"Сви наши грађани који су комплетно вакцинсани у иностранству моћи ће да уђу у Србију без ограничења"

Др Тиодоровић је навео да је донета одлука да сви наши грађани који живе у иностранству, а тамо су комплетно вацкинисани, моћи ће да уђу у нашу земљу без ограничења.

"Неће имати карантин, и очекујемо да и те земље према нама имају реципрочан одговор. Надамо се да ће наш дигитални сертификат бити прихваћен и да ћемо моћи да путујемо", навео је Тиодоровић.

"Мере се морају попуштати опрезно и у складу са подацима"

На питање да ли грађани могу да очекују у наредном периоду свеобухватан план о корацима у наредном периоду, др Тиодоровић наводи да опрезно морају да се попуштају мере на основу података.

"Све што ћемо урадити наредних дана или недеља, биће засновано на егзактним подацима које добијамо из здравственог система, од колега на најтежем послу и оних оцена које имамо од свих служби које раде у тој области. Верујем да ћемо имати конкретизацију тога за неких 15 до 20 дана. И сада размишљамо да покушамо да планирамо. Ништа се у овој области не може планирати. Све је засновано на томе да ли ће људи поштовати мере", рекао је Тиодоровић.

"Свака одлука о погодностима за вакцинисане мора бити у складу са медицинским мерама и правним нормама"

Др Тиодоровић напомиње да свака одлука у смислу бенефита за вакцинисане мора бити у складу са медицинским мерама и са правним нормама.

"Морамо омогућити, на томе се ради, да и они који се нису могли вакцинисати из оправданог разлога могу користити одређене бенефите уз негативан пи-си-ар налаз или антигенски тест. Размишља се о томе, морамо поштовати људска права у целини", наводи Тиодоровић.

Тиодоровић: Остаје забрана окупљања више од пет особа на једном месту

Др Бранислав Тиодоровић је навео да има оних који ће морати да добро образложе свако окупљање више од пет људи.

"Нема окупљања више од пет особа на једном месту, уз поштовање раздаљине, маске и дезинфекцију", нагласио је Тиодоровић.

"Радно време угоститељских објеката у затвореном до 22 сата, свака музика престаје у 18"

Др Тиодоровић је нагласио да ће се све остало процењивати следеће недеље.

"Да видимо реално каква је ситуација и да сви желимо да буде мирније и врло важно, имамо и даље висок број оних који завршавају фатално", каже Тиодоровић.

Напомиње да се то примењује од сутра.

"Да могу радити и затворени делови угоститељских објеката, подвлачим само под условима који су утврђени. Биће строга контрола, а залажемо се и за ригорозну примену кажњавања", нагласио је Тиодоровић.

Угоститељски објекти ће, каже, радити до 22 часа.

"Подсећам, престаје свака музика после 18 сати", истиче Тиодоровић.

Тиодоровић: Од петка се отварају ресторани и у затвореном уз поштовање мера

Др Бранислав Тиодоровић изјавио је након седнице Кризног штаба да су сви заједно донели врло јасну одлуку да се кафићи, ресторани пусте и у затвореном, али само до 50 одсто искоришћености простора.

Мора се, каже, поштовати метар и по до два раздаљина између корисника, али да неће бити музике.

"Вирус је ту и морамо бити свесни да с њим нисмо завршили", каже Тиодоровић. 

Конференција за новинаре Кризног штаба

Завршена седница Кризног штаба

Завршена је седница Кризног штаба на којој је разматрана епидемијска ситуација.

Заседа Кризни штаб

Седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрена епидемијска ситуација, почела је око 16 сати.

Према ранијим најавама, на састанку ће се разматрати одлука о отварању угоститељских објеката.

У установама социјалне заштите и домовима заражено 153 корисника и 191 запослени

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих коронавирус је потврђен код 153 корисника и 191 запосленог, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупно је излечено 5.789 корисника установа социјалне заштите и 2.880 запослених у тим установама, наводи се на сајту Министарства.

Највише новозаражених у Београду

У Београду је коронавирусом заражено још 266 особа. У Новом Саду 79, Јагодини 50, Нишу 47.

У Крагујевцу су регистрована још 42 случаја инфекције коронавирусом, у Смедереву 34, а у Шапцу и Панчеву по 33.

На респиратору 138 пацијената

Према последњим подацима, од последица ковида 19 преминуо је још 21 пацијент. Коронавирусом је заражено још 1.366 особа, од тестираних 12.869 узорака.

Хоспитализовано је 3.998 особа, а на респиратору је 138 пацијената.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 3.894.730 људи, заражена је укупно 697.241 особа. Од последица ковида 19 преминуло је укупно 6.499‬ особа.

Кризни штаб за борбу против коронавируса одржаће данас нову седницу, потврђено је у Влади Србије. Најављено је да ће се на састанку говорити о томе да ли би требало да се отварају угоститељски објекати. Седница је заказана за 16 часова.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да не може да прејудицира одлуке Кризног штаба, који данас заседа, али је најавио да ће сигурно бити отварања.

Према његовим речима, медицински део је тражио да се кафићи унутра отварају тек после 15. маја, али економски разлози су јаки, тако да је то разлог због ког није хтео да прогнозира данашње одлуке Кризног штаба. 

Навео је и да смо изашли из неповољне ситуације, па смо сада у несигурној епидемијској ситуацији.

"У наредним данима имаћемо последице опуштања које је било за време празника. Непоштовање мера ће успорити пад бројева, али не толико", рекао је Кон и додао да смо свакако у ситуацији пред отварање.