Читај ми!

Шеклер: Вакцинација више од четири милиона грађана значила би повратак у нормалан живот

Уколико у наредних неколико месеци успемо да вакцинишемо више од четири милиона грађана, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан да се вратимо у нормалан живот, рекао је за РТС вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.

Према речима вирусолога Шеклера, млади се мање вакцинишу јер су им у последњих годину дана говорили да су мање угрожени.

"То је створило уверење код њих да су отпорни и да то није тема за њих. Међутим, сада и млађи људи оболевају и имају и тежу клиничку слику, и зато је неопходно да им се пошаље порука да треба да размишљају о заштити", рекао је гостујући у Јутарњем програму Миланко Шеклер.

Када је реч о антителима, Шеклер каже да је најнезахвалније говорити о нивоу антитела који нас штити.

"То што се установи да их имамо јесте добро за нас, али то није гаранција да смо заштићени. Ако је наш организам био исцрпљен болешћу, ми смо и даље изложени. Квалитет антитела после прележане болести није исти", објаснио је вирусолог.

Истраживање које је о ефекту вакцина рађено у Крагујевцу веома је важна, а закључак је да све вакцине које се примењују у Србији ефикасно штите.

"Неке вакцине брже стварају заштиту, а неке спорије, отуда се чешће заражавају они који су примили неку од вакцина које спорије стварају антитела, и ако се изложите вирусу у ризику сте да се заразите. Морам да напоменем да иако имате брзину код Фајзерове и спутњика, ту су и чешће нуспојаве, док их код Синофармове готово нема, тако да све има своје предности и мане", каже Шеклер.

Када је реч о вакцини Астра-Зенеке и недоумицама да ли је она безбедна, Шеклер каже да је интересантно да се земље које су власници те вакцине, Британија и Шведска, као и Финска, Словенија и друге земље, и даље вакцинишу и позивају своје грађане да се њоме вакцинишу.

"Подаци у нашој земљи показују да није било никаквих ситуација, конкретно појава тромбозе и та повезаност није ни доказана нигде у свету, тако да смо и даље у домену инсинуација. Јако је лоше када се меша политика или нечији интереси јер онда не говоримо о научним чињеницама", сматра Шеклер.

Вирусолога и микробиолога највише охрабрује код нас број вакцинисаних и даља заинтересованост за вакцинацију.

"Оног тренутка када приђемо броју од преко четири милиона вакцинисаних, ми дневно нећемо имати више од 100 нових случајева, биће довољна једна добро опремљена ковид болница и цео систем, како здравствени тако и друштвени, моћи ће да се врати у нормалу", истиче Шеклер.

Ако се то постигне у наредним месецима, онда ће ниво колективног имунитета бити довољан да нас изведе на нормалан пут и нормалан живот, закључио је вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер.