Читај ми!

Српски тест за коронавирус до краја године

Докторка Тања Ћирковић Величковић, редовни професор Хемијског факултета и дописни члан САНУ рекла је за РТС да њен тим ради на развоју брзог антигенског теста за детекцију коронавируса чије све компоненте ће бити произведене у Србији. Најављује да ће први прототип теста бити завршен до краја године.

Србија ће развити алтернативну и одрживу технологију детекције коронавируса која неће зависити од глобалне доступности пи-си-ар тестова. То је циљ пројекта КАПСИДО који у оквиру Специјалног програма истраживања ковид-19 финансира Фонд за науку.

Докторка Тања Ћирковић Величковић рекла је да сви већ знају да за детекцију коронавируса постоје пи-си-ар тестови, којима се детектује нуклеинска киселина, затим постоје тестови којима се детектује присуство антитела и трећа врста су антигенски тестови. 

"Антигенским тестовима се користе специфична антитела произведена у животињама да би се показало присуство самог вируса", објаснила је докторка Ћирковић Величковић.

Према њеним речима, предност антигенских тестова су што се резултати брже добијају у року од неколико сати, а они су једноставнији и јефтинији.  

"Мана ових тестова је да није довољно осетљив, потребно је да се вирус развије у организму да направи довољно протеина да би могло да се детектује", каже професорка и додаје да они ипак могу да се унапреде што је и тема њиховог пројекта.

Напоменула је да ће у њиховим истраживањима направити прототип стандардног антигенског теста, а дали су предлог да се он унапреди како би се подигао ниво детекције вируса, чиме би се добио хибрид имунометоде и пи-си-ар медоде који ће имати високу осетњивост.

"Оваквих тестова још увек нема у свету, они се примењују у детекцији токсина", рекла је докторка. 

Очекује да ће основни прототип бити произведен до краја године, а почели су са радом на пројекту пре три месеца. Након тога, требало би да имамо и алтернативне тестове.

"Ми смо мудро одабрали протеин, коронавирус има четири главна протеина. Један од њих за које сви знају врло брзо мутира, али ми смо одабрали други протеин па ћемо имати мање проблема у његовој детекцији, а са друге стране он се јако споро мења и у научним круговима се зове високо конзервиран протеин", објаснила је докторка Величковић.

Навела је пример да је сада за пи-си-ар потребно 12 до 24 сата, а да тестови које они развијају могу бити готови и за 15 минута.