Читај ми!

Преминула 24 пацијената, коронавирусом заражено још 4.595 особа

Према последњем пресеку, у Србији су од последица заразе коронавирусом преминуле 24 особе, а забележено је 4.595 нових случајева заразе, од тестираних 17.049. На респираторима је 213 пацијената. Укупно вакцинација: 1.827.340, другу дозу примило је 666.146 људи.

"Вакцине за сада штите од нових сојева вируса"

Директор Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимир Петровић рекао је за РТС да нас за сада вакцине штите од нових сојева коронавируса.

"Ови нови сојеви још увек нису измакли вакциналном имунитету, значи нису таква одступања када се изолују вируси и уради генетско секвенцирање. Једноставно све вакцине ће бар до краја године штитити од нових сојева који тренутно круже, сигурна је процена свих светских стручњака", оцењује Петровић. 

"Ковид болест правовременог деловања"

Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији наводи за РТС да су у почетку били изненађени како се и којом брзином развија клиничка слика оболелих, али да су брзо схватили да је правовремено реаговање од животне важности. 

"У сваком одређеном дану када склопите клиничку слику са лабараторијским анализама, рендгенским прегледом, ви треба да донесете одређену одлуку - право време за одређену терапију", наводи Лађевић.

Наводи да и млади могу имати тешку клиничку слику. 

"За нас више није изненађење да и млади могу имати тешку клиничку слику и да она може ићи непредвидивим током, али оно што је за нас значајно је то да смо ми научили како да испратимо пацијента", истиче Лађевић. 

"Свако у Србији у фамилији имао некога ко је оболео"

Директор Института за јавно здравље Војводине проф. др Владимир Петровић оцењује да одлука о примању вакцине данас није тешка пошто је током лета свако у Србији у фамилији имао некога ко је оболео, а да после зимског таласа у свакој фамилији постоји неко ко је умро од последица заразе.

"Само по себи то довољно говори о потреби да се сви остали вакцинишу, јер вакцинација је једина и најефикаснија мера заштите у оваквој ситуацији. Све друге мере, опште мере које се примењују и разматрају, укључујући и локдаун, немају такав ефекат какав може да има вакцинација", наводи директор Института за јавно здравље Војводине.

Истиче да сваки пацијент може да верује свом лекару и да од њега потражи информације у вези са вакцинама, али и да лекари одређују коју вакцину пацијент може да прими, у складу са здравственим стањем.

"Изабрани лекар је тај који увек даје најбоље одговарајуће информације", додаје Петровић.

Објашњава да само они који су имали тежу клиничку слику могу да рачунају на имунитет који ће трајати дуже од годину дана, док би сви они који ковид прележали са блажим симптомима требало да се вакцинишу.

"Само они који су имали тешку клиничку слику могу да очекују дуготрајнији имунитет - годину и више дана. Нажалост степен и дужина трајања имунитета зависи од тежине клиничке слике пацијената", оцењује Петровић. 

"Теже клиничке слике код особа старијих од 45 година"

Тежу клиничка слика се јавља код старијих особа које имају више од 45, 50 година, наводи за РТС Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији.

Наводи да се треба преусмерити на вакцинисање, како каже, те изузетно опасне категорије како би до маја смањили број оболелих.

"Уколико се ми потрудимо да вакцинишемо тих три милиона људи који су нам да тако кажем изузетна опасна категорија, ако у наредна два месеца кренемо да вакцинишемо 20.000 до 25.000 људи дневно, ми ћемо до маја имати више од пола вакцинисаних и мало боље ћемо дочекати мај", оцењује Лађевић.

"Здравствени радници су добро одреаговали на могућност вакцинације"

Здравствени радници су добро одреаговали на могућност вакцинације јер су суочили са самим пацијентима који су оболели од ковида 19, наводи проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији.

"Једном када прођете своју смену у ковид болници и видите шта све може да донесе та болест, а да ви немате заштиту ви апсолутно затражите прву вакцину која вам је доступна да се вакцинишите", објашњава Лађевић. 

Поповић: Систем треба да направи корак ка људима у руралним подручјима

У Србији је забележен добар почетак процеса вакцинације и ствари су од почетка биле постављене на доброј основи, погото у урбаним деловим, међутим сада нам предстоји мало тежи посао - да излазимо у руралне делове, наводи за РТС међународни консултант Уницефа за вакцинацију др Драгослав Поповић.

"Међутим, ми исто тако морамо да гледамо шта се догађа, да гледамо два корака унапред. Ми смо добрим делом вакцинисали оне који су се први јавили, који су били најактивнији, који су сами пришли систему. Сада нам предстоји један мало тежи посао, ми сад треба да урадимо мобилизацију, да излазимо у руралне делове", рекао је Поповић.

Истакао је да мисли да систем треба да направи корак ка људима у руралним подручјима, пошто су трошкови вакцинисања и одласка у град на вакцинацију у тим местима већи у односу на градове.

Лађевић: У ковид болници у Батајници лежи 900 пацијената

Ковид болница у Батајници је практично попуњена, негде око 900 пацијената лежи у болници, само онолико колико се отпусти пацијената у току дана толико може да се прими, наводи за РТС проф. др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију КЦС и координатор свих болница у Србији.

Истиче да посебно забрињава број људи који се налази на механичкој вентилацији.

"Ових дана мораћемо да отворимо још једну јединицу интезивног лечења - пету по реду са нових 30 кревета, тако да долазимо до бројке од 130 кревета са пацијентима који су у критичном стању. Има их још мнго по одељењима који се налазе на блажим типовима вентилације који се могу погоршати и превести у јединице интезивног лечења", наводи Лађевић.

Петровић: Погоршава се епидемиолошка ситуација у Војводини

Епидемиолошка ситуацију у Војводини је ванредна, са порастом тренда оболевања и високим нивоима оболевања, наводи за РТС професор Владимир Петровић, епидемиолог и директор Института за јавно здравље Војводине.

Додаје да су током претходног дана у Војводини регистрована 943 нова случаја коронавируса, а да је највећи број новооболелих регистрован у Новом Саду - 246.

"У питању је један јасан, евидентан пораст оболелих и ми епидемиолошку ситуацију у Војводини оцењујемо као ванредну. Она је таква на територији 42 општине", објашњава Петровић.

"Британски сој домимантан, биће строжих мера"

Председник Александар Вучић истакао је вечерас да је британски сој коронавируса постао доминантан у земљи, и да ће бити нових мера у сузбијању ширења ковида 19.

"Нема сумње да ће нешто строжих мера", рекао је Вучић за РТС из Абу Дабија уочи сутрашње седнице Кризног штаба.

Вучић је апеловао на све да се чувају и да поштују мере.

"Повећана је смртност од вируса и молим људе да то разумеју, и да иду што брже да се вакцинишу", поручио је председник.

Вучић: Договорено да са УАЕ и Кином производимо Синофарм вакцину

Направили смо велики договор вечерас, заједно са УАЕ и Кином изградићемо у Србији нову фабрику за Синофарм вакцине, које ћемо производити од 15. октобра, најавио је за РТС председник Србије Александар Вучић.

"Наредних дана, у року од две недеље, направићемо то и јавно, и за потписивање. То ће бити потпуно гринфилд, нова фабрика за вакцине, за Синофарм вакцине, коју ћемо градити заједно са Емиратима и Кинезима у Србији и кренућемо у производњу вакцине већ од 15. октобра", објаснио је председник.

Указао је да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за Синофарм вакцину заврши и крене у производну од 15. октобра.

"Имаћемо од тада велике количине вакцина за нас, али и за цео регион, јер оно што сам научио вечерас јесте да ћемо морати па макар по буквалној цени коштања да дајемо вакцину региону, јер је све то што ми будемо наше људе излечили или превентивно деловали не вреди ако у региону постоји проблем", објаснио је Вучић.

Поповић: До 20. маја почиње производња "спутњика В" у Србији

"Производња руске вакцине "спутњик В" на Институту Торлак почиње до 20. маја ове године. Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе где ће бити произведена вакцина спутњик В", потврђено је на састанку који су у Москви одржали министар у Влади Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и руски министар индустрије и трговине Денис Мантуров.

У Расинском округу још 105 новооболелих

На подручју Расинског округа према последњим подацима ЗЗЈЗ још 105 новооболелих.

Највише у Крушевцу 42, Александровцу 24, Трстенику 20, Варварину 11 и Ћићевцу 8.

На лечењу у крушевачкој Општој болници је 115 пацијената.

Према речима директорке ове установе др Весне Стевић Гајић још увек је већи пријем него отпуст, а на кисеонику је 11 особа.

Укупан број људи код којих је потврђен ковид-19 од почетка епидемије до данас је 15.644, преминулих 359.

У Ковид болници у Крушевцу на лечењу је 220 пацијената, 23 су прикључена на апарате за вештачку вентилацију, а преминуло је пет особа.

Вакцинација се обавља у крушевачкој хали спортова и на још три пункта у сеоским срединама.

Осим оних који су се пријавили преко Е-управе и путем телефона вакцину могу да приме и старији од 60 година без позива.

За два дана вакцинисано је 3.500 људи, укупно у округу 34.337, а ревакцинисано 20.286. Од сутра и старији од 45 година моћиће да се самоиницијативно вакцинишу, без претходне пријаве, а повећаће се и број места где ће се обављати имунизација.

На КиМ осморо преминулих и 632 новоинфициране особе

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је сам особа од последица ковида-19.

Од избијања епидемије преминуле су 1682 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 632 нова случаја инфекције коронавирусом на основу тестирања 3621 узорка.

Активно је 10.318 случајева.

У установама социјалне заштите заражена 193 корисника и 253 запослена

У установама социјалне заштите за смештај корисника и домовима за смештај одраслих и старих коронавирусом су заражена 193 корисника и 253 запослена, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

До сада је излечено 5.338 корисника установа социјалне заштите, као и 2.362 запослена у тим установама.

Корисници у установама социјалне заштите за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију.

Запослени за које постоји могућност да могу да преносе вирус не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Највише нових случајева у Београду, Нишу и Новом Саду

Од 4.595 нових случајева коронавируса, колико је у последња 24 часа потврђено у Србији, у Београду је регистровано 30 одсто - 1.434, а порастао је број новооболелих у Нишу и Новом Саду, где је потврђено 308, односно 233 случаја.

Број новооболелих је порастао и у Крагујевцу - 173 и Краљеву - 122, док су у Врању регистрована 104 нових случајева.

Мање од 90 новооболелих је забележено у Панчеву - 87, Крушевцу - 68, Ужицу - 67, Суботици - 65.

У Алексинцу је на корона вирус позитивно још 59 особа, у Параћину 56, Зрењанину 51, Чачку 50.

У Александровцу и Смедереву регистровано је по 44 нових случајева, Новом Пазару и Старој Пазови по 43, Смедеревској Паланци и Лесковцу по 39, Ваљеву 38, Ћуприји, Кикинди и Аранђеловцу по 35.

У Шапцу је регостровано 34 нових пацијената, Јагодини 33, Горњем Милановцу 32, Бечеју и Бачкој Паланци по 31.

У осталим градовима забележено је мање од 30 новооболелих.

Број случајева премашио 500.000, расте број преминулих

У Србији је у последња 24 сата регистровано 4.595 нових случајева коронавируса, од тестираних 17.049, а преминула су 24 пацијента.

Са данашњим подацима, укупан број оболелих у Србији од почетка пандемије премашио је пола милиона - укупно је регистрован 503.291 случај коронавируса.

На респираторима је тренутно 213 пацијента, а у болницама широм Србије укупно се налази 4.359 оболелих од ковида-19.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 3.106.074 особа, а преминуло је 4.644 људи.

Проценат смртности је 0,92.

Епидемијска ситуација је погоршана. Расте број оболелих и хоспитализованих широм Србије. Највише новозаражених је у Београду, Нишу и Новом Саду.

Сутра ће бити одржана седница Кризног штаба на којој ће се анализирати ситуација. Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да ће, у склопу мера против ширења коронавируса, инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд.

Годину дана од када је КБЦ "Драгиша Мишовић" примио прве пацијенте оболеле од ковида ситуација се није много променила.

Колико је озбиљна, показује податак да је готово трећини хоспитализованих неопходно лечење у јединицама интензивне неге, рекла је за РТС начелница анестезије у КБЦ "Драгиша Мишовић" Душка Игњатовић. 

"У року од 48 сати долази до драматичног погоршања клиничке слике. Са неким са киме сада причате а гледате његове параметре знате да у року од само два сата он може да буде у веома лошем стању", описује докторка Игњатовић. 

Директорка ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић каже да је ситуација критична и пренапета, и да у установи са 1.000 постеља више готово да нема места.

Она је за Новости навела да су у среду ујутру била слободна само два места, а да је дан раније отпуштено 56, а примљено нових 80 пацијената.

У Новом Пазару до сада је вакцинисано само 5,2 одсто становника, а у Тутину још мање – 2,4 одсто, каже државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек и додаје да ће у те две локалне самоуправе грађани од сутра моћи да се вакцинишу без заказивања преко е-Управе.