Читај ми!

Отворена ковид болница у Батајници, пријем првих пацијената после подне

Први пацијенти ући ће у нову ковид болницу у београдском насељу Батајница око 17 часова. Премијерка Ана Брнабић рекла је за РТС да ће болница у Батајници значајно растеретити здраствени систем и спасити животе грађана.

Први пацијенти биће са средњетешком и тешком клиничком сликом и биће упућивани из четири тријажна центра у Београду.

"Ово је велики дан и остаће запамћено да смо за четири месеца изградили две ковид болнице. Долази у право време када су нам неопходни нови капацитети, нови кревети а растертиће се значајно здраствени систем и, што је најважније, спасићемо животе. Пацијенти из Београда биће преусмеравани у ову ковид болницу. Велика захвалност свим лекарима, медицинским сестрама и техничарима који ће радити овде, а то је око 1.600 људи", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Председница Владе каже да ћемо из ове кризе изаћи јачи са две нове болнице, великим бројем новозапослених младих лекара и сестара.

"Ванредно смо повећали и плате здраствених радника и верујем да када победимо корону да ћемо изаћи јачи и да ћемо наставити да јачамо здраствени систем што је један од приоритета владе", рекла је Брнабићева.

Премијерка је рекла да се држава труди да што пре обезбеди и вакцине за грађане.

"Ми ћемо се трудити у највећој мери да добијемо вакцине што пре. Потписали смо предуговор са ‘Фајзером’ и очекујем потписивање уговира већ у понедељак. Преговарамо са партнерима из Кине, послали смо писмо о намерама. Надам се да ће Србија бити међу првим земљама које ће добити вакцину, већ крајем децембра", истакла је премијерка Ана Брнабић за РТС. 

Kовид болница у Батајници потпуно опремљена

Новоотворена ковид болница у Батајници потпуно је опремљена скенерима, ултразвучним апаратима и респираторима, изјавили су министар здравља Златибор Лончар и директорка те установе Татјана Аџић Вукићевић.

Лончар је истакао да је држава све завршила на време и да су у новој болници постављени и инсталирани скенер, рендген и ултразвучни апарати, као и респиратори.

"У болници има све што је неопходно за лечење пацијената", рекао је Лончар.

Аџић је истакла да је грејање у болници почело са радом пре три дана на одељењима полуинтензивне и интензивне неге где ће лежати пацијенти, такође, додала је, на тим местима постављени су и рендген апарати, два централна рендген апарата и 64-слајсни скенер.

Лабораторија у ковид болници је, каже она, у завршним радовима, као и апотека која ће, такође, бити у централној згради.

Болница у Батајници располаже са 930 болничких постеља, од чега је 250 на одељењу интензивне неге, са респираторима, кисеоником и најмодернијом опремом.

Болница има девет великих одељења са по 30–40 кревета.

Радиће искусни специјалисти из Kлиничког центра Србије, најбоље медицинске сестре, техничари, физиотерапеути, лаборанти, као и млади лекари који су примљени на конкурсу, а установа ће имати и све потребне апарате и најсавременија средства.