Читај ми!

Кон: Очекује се повећање активности вируса, ванредно стање није опција

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да се у наредном периоду очекује повећање активности вируса. Истакао је да поновно увођење ванредног стања није опција, као и да вирус јесте у циркулацији у становништву, али да се надзире добро.

Готово сваког понедељка имамо мање оболелих јер се суботом и недељом обави мање тестова. Реалнију слику епидемиолози очекују наредних дана. Др Предраг Кон је навео за РТС да су прогнозе за наредни период да ће доћи до повећања активности вируса.

"Током наредних дана се очекује да ће тај број бити троцифрен, али испод 200", казао је Кон током гостовања у Дневнику РТС-а.

Навео је да се може очекивати даљи пораст активности коронавируса и да ће епидемиолози пратити ситуацију, али од нашег понашања зависи да ли ће вирус бити успорен.

Кон је истакао да је у Београду трансмисија вируса најинтензивнија, али да у остатку Србије није тако.

Како је навео, у Србији се дешава преливање пацијената из земаља окружења.

"До сада је утврђено да је то око пет посто. Ипак, највећа циркулација је у самом становништву и јесте у узрасту између 20 и 40 година, али захвата и све остале старосне структуре", казао је Кон.

"Ванредно стање није опција" 

Говорећи о поновном увођењу ванредног стања, Кон је рекао да то није опција и да се не размишља о томе.

"Првенствено се размишља о надзорним системима, као што су школе. Прошле недеље се појавила 21 нова школа, али све су спорадични случајеви, што је јако важно напоменути. Вирус јесте у циркулацији, али га надзиремо добро. Уколико не будемо успели тако, онда се мора размишљати о неким рестриктивним мерама, али о ванредном стању не", нагласио је Предраг Кон.

Када је реч о потенцијалном затварању школа у новембру, Кон је навео да то тренутно није опција и да би се то десило у случају озбиљног погоршања епидемијског стања.

"У неким локалним срединама и евентуално у појединим школама, није немогуће да се пређе на онлајн наставу. Нема ниједног разлога, епидемиолошког, да то буде за све школе", истакао је Кон.

Навео је да у самом сузбијању епидемије ништа не може да помогне, а да лек ремдесивир, који данас почиње да се примењује у Србији, служи за лечење оних који су већ оболели, као и да је добра вест да је тај лек присутан.