Од 40 до 80 одсто пацијената не успе да се излечи ако заврши на респиратору

Aнестезиолог из ковид болнице "Драгиша Мишовић", др Предраг Стевановић, каже да од 40 до 80 одсто пацијената не успе да се излечи ако заврши на респиратору. Истиче да ковид 19 има много појавних облика и да можете срести двојицу људи који су се заразили на истом месту од којих један прође са лаком клиничком сликом, док други заврши на респиратору.

Доктор Предраг Стевановић је, гостујући у "Београдској хроници", рекао да је чињеница да је у овом пику таласа коронавируса неупоредиво више пацијената, па је због тога и више тешких.

"У три месеца првог таласа у нашој болници је лечено око 1.150 пацијената, а сада је за 23-24 дана лечено 630 пацијената, на интензивној је било отприлике 350 за три месеца, а да је сада већ 200 за двадесет и нешто дана – онда вам је јасно колико је ово сада теже", додао је Стевановић.

На питање да ли су тачне тврдње поједних светских лекара да је вирус мутирао сада код нас и да је другачији, Стевановић каже да вируси могу да мутирају, али да није нашао научни доказ за то.

"Могуће је да је овде суштина у игри бројки. У овом таласу је неупоредиво више заражених пацијената, а самим тим мора да буде и више тешких пацијената", рекао је Стевановић.

На питање шта говори оволики пораст броја пацијената на респиратору, доктор каже да је то показатељ да још нисмо схватили колико је важно поштовати мере заштите, да се морамо чувати и да ако сами себи не помогнемо, онда преостаје у болницама да то чине.

"Ова болест има много појавних облика и то је оно што представља проблем свима у свету. Ви можете срести човека који се заразио, који је негативан али има све симптоме ове болести, и не можете га другачије третирати него као ковид пацијента", рекао је Стевановић.

"Можете срести двојицу људи који су се заразили на истом месту, од којих један прође са лаком клиничком сликом, други заврши на респиратору. На истом месту су се заразили", додао је доктор.

Указао је да ова болест има нешто што је везано за генетику, нешто што је везано за одговор домаћина у односу на ову инфекцију.

"Србија има добре услове, проблем је преоптерећеност"

Говорећи о томе шта је пресудно да пацијент заврши на респиратору и ко доноси ту коначну одлуку, Стевановић каже да то чине анестезиолози и објашњава разлоге.

"У овој болести она се испољава на крају респираторним проблемима, који код најтежих клиничких слика заврше са немогућношћу адекватног дисања. Ви онда морате пацијента да ставите на респиратор да бисте му омогућили да прође време да се избори са ковидом и евентуално преживи", рекао је доктор.

Изнео је податак да од 40 до 80 одсто пацијената не успе да се излечи ако заврши на респиратору.

"То зависи од много фактора, од тога у каквој фази је стављен на респиратор, зависи од тога какав је клинички облик болести, да ли иде даље, зависи од тога да ли имате довољно особља, да ли имате адекватне услове", објаснио је Стевановић.

Додао је да "не можете очекивати да у неким неразвијеним земљама, као рецимо у Африци или деловима Индије, имате исте услове на интензивној као што имате у развијеним земљама".

"Ми у овом тренутку у Србији имамо добре услове за лечење пацијената. Проблем свуда у свету је оптерећеност бројем пацијената. Када вама дође огроман број пацијената, потпуно је нормално да не можете посветити исту пажњу двојици или десеторици пацијената. У овом тренутку ми имамо такво оптерећење здравственог система и радимо на преко 90 одсто заузетости, ми тренутно имамо скоро 70 пацијената у интензивној нези, јасно вам је онда како изгледа тај рад", истакао је Стевановић.

"Можда је неком досадило да слуша како мора да носи маску, али то је најважније"

Указао је колико је важно поштовати мере заштите како би се смањио прилив пацијената у болнице.

"Можда су некоме они досадили, па и ја не могу више да слушам када нам стално причају да морамо стално да носимо маску. Верујте да је то у овом тренутку најважније како би се смањио прилив пацијената", поручио је доктор.

Навео је да је здравственим радницима најтеже у овој борби.

"Моје колеге у 'Драгиша Мишовић' раде од 15. марта и успели су да се одморе по неколико дана. Добили смо помоћ из целе Србије у анестезиолозима, кардиолозима и професоркама са Инфективне клинике, а јунак који ради са нама од првог дана и сваки дан долази, чак и викендом. Дакле, сви радимо сваког дана и верујте да смо уморни и зато апелујем да људи пробају да схвате да је једини спас у овом тренутку да не заврше у болници да се чувају", закључио је Стевановић и додао да не постоји други начин да се чувате осим да носите маску, да одржавате хигијену и да држите дистанцу.