Апел са "Бањице": Немојте ићи у кафане, помозите нам

Од овог јутра и Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" у Београду поново улази у систем ковид болница. Директор те болнице, проф. др Зоран Башчаревић, апелује на грађане да поштују мере превенције, јер због великог броја заражених не могу да приме пацијенте којима је тај институт намењен.

Проф. др Зоран Башчаревић, директор Института за ортопедско-хируршке болести "Бањица", каже да ће у тој установи, која се враћа у ковид систем, бити углавном збринути пацијенти са лакшом или средње тешком клиничком сликом, док ће пацијенти који захтевају интубацију или интензивну негу бити у другим установама.

За пацијенте који се лече од ковида 19 одвојено је осам одељења и до 320 кревета, а лекари интернисти из Клиничког центра Србије пристигли су у помоћ, као и консултант са Инфективне клинике.

Од јутрос се примају пацијенти, а др Башчаревић каже да су спремни да за 24 часа приме више од 100 оболелих.

Указује да сада хирурзи, који су целог радног века тренирали и учили да оперишу, сада лече респираторне инфекције. Млађи хирурзи и специјализанти су се брзо прилагодили.

"Морам да признам да наши ортопедски хирурзи, пре свега млади, специјализанти и волонтери, јако добро прелазе у систем надзора над пацијентима оболелим од респираторних болести, док су директно у њихово лечење укључени интернисти", рекао је др Башчаревић и додао да сви раде у четворочасовним сменама.

Један део болнице, ипак, није ковид. "Свака установа је тако направљена да може да прими известан број оболелих од ковида и има одвојене зелене и црвене зоне", указује др Башчаревић. 

Велики број пацијената који нема корону трпи

"Бањица" је и у првом налету коронавируса примала ковид позитивне пацијенте. Када више није било потребе за њихово лечење, вратили су се пацијентима којима су намењени. Сада ће поново ти пацијенти морати да трпе.

Због тога др Башчаревић апелује на све грађане да поштују мере превенције, да не иду на журке и славља, како би брзо могли да се посвете пацијентима са траумама, малигним болестима и дегенеративним обољењима.

Каже да сада није реч о томе колико је здравствени систем добио увођењем "Бањице" у ковид систем, већ колико је изгубио.

Током месец и по дана, колико "Бањица" није примала инфициране пацијенте, стигли су да припреме и убаце у ритам лечења све пацијенте којима је лечење одложено. Ипак, нове нису стигли да приме.

"Најтеже за здравствени систем је што смо ван лечења трауматизованих пацијената, а наш импакт је велики, педесетак пацијената који се примају на 'Бањицу' и најмање толико операција недељно", рекао је др Башчаревић, који је уверен да ће опет "стати на ноге".