Уведена ванредна ситуација у Крагујевцу

У Крагујевцу је проглашена ванредна ситуација, након што је у том граду за 24 часа регистровано 50 нових случајева заразе коронавирусом. Градоначелник Радомир Николић је објаснио да то значи посебно понашање на јавним местима, у угоститељским објектима, у банкама, шалтерима пошта и градске управе.

На предлог Кризног штаба, после сагледавања епидемиолошке ситуације, а како би се стало на пут даљем ширењу вируса, градоначелник Крагујевца Радомир Николић је прогласио ванредну ситуацију.

Николић каже да су покушавали да уозбиље ситуацију у нормалним условима, али да ту нема превише ефеката, јер се одређени број грађана не придржава мера.

"Због тога смо решили да све оно што смо до сада препоручивали, сада наредимо. То значи да ћемо у наредном периоду имати два корака враћања уназад, да ћемо морати да се понашамо као када је у Србији владало ванредно стање", истакао је градоначелник након седнице Кризног штаба.

Како је објаснио, то значи посебно понашање на јавним местима, у угоститељским објектима, у банкама, шалтерима пошта и градске управе.

Николић је навео да је највећи број оболелих међу млађом популацијом, између 17 и 35 година старости, а да су нови центри одакле долази вирус – журке, прославе, матуре, концерти.

Упитан хоће ли се ограничити окупљања или евентуално забранити прославе рођендана, матуре, Николић каже да се неће све бити забрањено.

"Само ћемо да дозволимо начин како то може да буде спроведено, а да смањимо ризик на минимум. Мере прописује министар у складу са законом, а препоруке које стижу од Института за јавно здравље биће да се ограничи радно време локала, клубова, да се смањи број људи у затвореном простору, што ће имати за последицу одлагање многих прослава, свадби, венчања", објаснио је градоначелник.

За један дан 50 нових случајеве у Крагујевцу 

У најновијем извештају Института за јавно здравље у Крагујевцу, наводи се да је у последња 24 часа у том граду потврђено још 50 случајева заразе коронавирусом, а у целом Шумадијском округу регистровано је 60 случајева.

Највише новозаражних је у Крагујевцу, 50, а следе Аранђеловац и Кнић са три, Рача са два и Лапово, Жагубица и Нови Пазар са једним новозараженим.

У Крагујевцу је и тренутно највише позитивних пацијената, 197, док их је у Аранђеловцу 23. У Клиничком центру Крагујевац хоспитализована су 63 пацијента. Од тог броја, 10 особа је на респираторима.

Град Крагујевац је претходно затражио од Владе Србије да одобри увођење ванредних мера како би се стало на пут ширењу заразе.

Број оболелих од ковида 19 у Србији расте. У претходном дану још 193 особе је заражено, преминула је једна особа.