Стигла помоћ из Русије - лекари, епидемиолози, маске, респиратори

На војни аеродром у Батајници слетело је четири од 11 авиона којима Русија шаље помоћ Србији у борби против коронавируса. Први руски авион на аеродрому су дочекали премијерка Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

Поред медицинске опреме, респиратора и маски, Русија је у Београд послала и осам лекара специјалиста, вирусолога и епидемиолога.

Русија шаље Србији 11 авиона помоћи, а укупно 87 руских специјалиста  доћи ће да помогне колегама у Србији.

Стићи ће и 16 јединица војне технике, као и средства и опрема за дезинфекцију објеката и болница у које су смештени оболели од коронавируса. 

Премијерка Србије Ана Брнабић је захвалила Руској Федерацији и стручњацима који су дошли да помогну Србији.

"Наши пријатељи, браћо, хвала вам. Помоћ долази на дан када улазимо у пету недељу борбе против коронавируса. Хвала вам што сте се тако брзо одазвали на наш позив и што су дошли лекари свих специјалности", поручила је Ана Брнабић.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да је овим реализован договор два врховна команданта Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина.

"Данас Руска Федерација и њена војска помажу Србији да се бори против Ковида-19. Пуно ће нам значити ова помоћ у медицинском смислу, али пре свега што знамо да нисмо сами и да је Русија и руски народ увек ту за нас. Србија никада не заборавља добро. Оно што сте данас учинили за нас знајте да ће бити враћено у будућности, и да Србија никада неће заборавити", рекао је Вулин.

"Потврђено стварно пријатељство Србије и Русије" 

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко пожелео је добродошлицу руским специјалистима и успех у њиховој мисији.

"У тренутку када цело човечанство проживљава тешке тренутке има тренутака као што је овај када имамо осећање среће и наде. Ово није нешто што није виђено у нашим досадашњим односима и потврђује наше стварно пријатељство. Русија ће допринети у борби у сузбијању епидемије коронавируса али је људски фактор најбитнији јер су врхунски стручњаци спремни да помогну српском народу без обзира на лични ризик. Сигуран сам да ова помоћ стиже на време и да ће донети резултате", поручио је Боцан-Харченко. 

Током дана слетеће још четири руска авиона, а у суботу је предвиђено да слети још шест.

Сличну помоћ Русија је раније послала и Италији, у коју је слетело 15 руских авиона са хуманитарном помоћи и специјалистима.