У Србији 83 оболеле особе, старијима строго забрањен излазак

Према најновијим подацима, у Србији су потврђена укупно 83 случаја Ковида-19. То је за 11 више него јуче. Ступиле су на снагу нове мере Владе: од десет часова у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен је излазак на улицу особама старијим од 65 година, а на селу особама старијим од 70 година. Од 20 часова до пет ујутру нико не може да буде на улици, осим надлежних органа на задатку и оних који имају радну обавезу у трећој смени.

17.35 - Косовски премијер Аљбин Курти негативан је на коронавирус, показао је резултат теста.

17.30 - Високи савет судства одлучио да ће се у току трајања ванредног стања одржавати само суђења која не трпе одлагање

17.19 - Влада Србије донела је нове мере у циљу сузбијања ширења коронавируса. Мере обавезног здравственог надзора и мере обавезне самоизолације издаваће се и усменим путем, уместо само уручивањем писмених решења као до сада.

16.00 - Потврђен још један случај заразе коронавирусом на Косову, саoпштио Институт за јавно здравље у Приштини.

14.40 – Министарство државне управе и локалне самоуправе донело је Препоруку за организовање рада у јавним управама и државним институцијама током ванредног стања због епидемије.

14.30 – Министар спољних послова Ивица Дачић дао је инструкцију свим дипломатско-конзуларним представништвима Србије у свету да помоћ и заштита наших грађана у угроженим подручјима морају да представљају приоритет у њиховом раду.

14.10 - Припадници Министарства унутрашњих послова ће, по налогу тужилаштва, поднети кривичне пријаве против четири особе из Варварина, Руме и Инђије због непоштовања самоизолације.

13.00 – У Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" отворено је десет нових телефонских бројева који су грађанима доступни сваког дана од 8 до 22 часа, саопштило је Министарство здравља.

12.20 – У време ванредног стања апсолутни приоритет биће помоћ старијим грађанима који немају коме другом да се обрате, рекао је за Радио Београд генерални секретар Црвеног крста Љубомир Миладиновић.

11.30 – Мере карантина ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести Ковид-19 које је наредило Министарство здравља 16. марта спроводиће се у објекту војне установе "Моровић" у Шиду и Миратовачком пољу, наводи се у Закључку Владе Србије.

10.00 – Ступиле су на снагу нове мере Владе Србије које се односе на ограничење слободе кретања. Свим особама старијим од 65 година, у урбаним срединама, од сада је забрањен излазак на улицу. У местима која имају мање од 5.000 становника мера се односи на оне изнад 70 година. 

09.33 – Hа Kлиници за инфективне болести KЦ Ниш, тренутно се лечи осам пацијената, код којих је потврђено да су оболели од Ковида-19. Један је на апарату за вештачку вентилацију. 

09.00 – Кина ће у Србију послати медицинску опрему, респираторе, маске и заштитне материјале, као и стручњаке који су управо изашли из "борбе" са коронавирусом и могу много да помогну српским лекарима, изјавио је саветник у Амбасади Кине у Београду Тијан Јишу. 

08.09 – У Републици Србији су до осам часова 18. марта 2020. године регистрована 83 потврђенa случаја Ковида-19. Од последњег извештаја од јуче тестирани су узорци 47 особа, од чега је 11 било позитивних. У кућној изолацији налазе се четири особе са лакшом клиничком сликом, док је седам особа задржано на болничком лечењу, без компликација, стабилног општег стања.

07.30 – У градовима и општинама у Србији отворени су кол-центри за пружање помоћи грађанима у условима нових, ригорознијих мера. 

07.00 – Ради сузбијања ширења коронавируса, празне се студентски и ђачки домови у целој земљи. Они који из оправданих разлога не могу да оду из дома, уз молбу могу да остану.

Од данас у 10 часова, у свим урбаним срединама, апсолутно је забрањен излазак на улицу особама старијим од 65 година, а на селу особама старијим од 70 година. Од 20 часова до пет ујутру нико не може да буде на улици, сем надлежних органа на задатку и оних који имају радну обавезу на трећој смени.

Такође, Војска Србије ће преузети под своју контролу све граничне прелазе, све мигрантске центре. Преузима све болнице под своју контролу.

Јуче је почела настава на даљину за све ученике у Србији. Поред могућности праћења наставе на ТВ каналу РТС 3 и на интернет платформи РТС Планета (rtsplaneta.rs), наставне јединице за основце и средњошколце су доступне и на сајту РТС-а www.rts.rs/page/school/sr.html (на насловној страници, категорија "Моја школа") као и на још једном специјализованом интернет подсајту https://mojaskola.rtsplaneta.rs)

Министарство здравља Републике Србије је због великог интересовања грађана отворило још десет телефонских линија, на броју 011/2684566.