Лончар за РТС: Познато које ће болнице преузимати пацијенте са коронавирусом

Министар здравља Златибор Лончар за РТС је рекао да ће се променити режим рада медицинских установа, и да ће се прегледати хитни случајеви. Поред инфективних клиника, Земунска болница и болница "Драгиша Мишовић" ће се претворити у болнице за пријем пацијената са коронавирусом уколико се број оболелих буде повећавао, рекао је Лончар.

Према последњим информацијама, у Србији коронавирус има 55 грађана, седам више него јуче.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да су пацијенти који су позитивни на коронавирус доброг општег стања, осим два пацијента у Новом Саду која се налазе на респираторима. 

Инфективне клинике од данас ће обезбеђивати Војска Србије, јер ће највећи удар бити на болнице које се баве пацијентима зараженим коронавирусом.

"Направили смо план и програм које ће болнице преузимати пацијенте уколико се њихов број буде повећавао. Нећемо их мешати, када пацијент са короном једном уђе, попунићемо тако целу болницу", рекао је министар.

Поред инфективних клиника, у плану су болнице "Драгиша Мишовић", Земунска болница које ће се целе претворити, затим бивша хирургија у Нишу, као и болница плућне болести у Новом Саду.  

Према његовим речима, Војска је ту како би заштитила медицинско особље.

"Ти људи су јунаци овог доба, они сада раде јуначки посао", рекао је Лончар и додао да се све ради како би се смањио ризик и одморили људи, јер се не зна колико ће то трајати.

Одлажу се операције 

Према његовим речима, домови здравља ће радити по специјалном режиму. Свим рецептима се продужава се рок, пацијенти ће моћи да оду у апотеку и добиће лекове, рекао је Лончар. 

Такође, домови здравља ће од данас изаћи с новим бројевима телефона где ће лекари моћи да ступе у контакт с пацијентима. 

"Уводимо и три нове линије за психолошку подршку", рекао је министар Лончар.

Навео је да ће се операције радити само код животно угрожених пацијената, а да ће оне које могу да чекају бити одложене, као и контролни прегледи.

Онколошки болесници који су на зрачној и хемиотерапији настављају лечење по плану, јер спадају у групу животно угрожених пацијената, рекао је Лончар. 

Министар је апеловао на грађане да одложе све сусрете које су заказали ових дана, да ситуација мора озбиљно да се схвати.