Читај ми!

Srbija u 2022. sila u individualnim sportovima - pojedinci zasenili ekipe

Za razliku od timskih sportova u kojima protekle godine reprezentativci nisu postigli željene rezultate, u individualnim sportovima Srbija se u 2022. predstavila kao prava sportska sila. Srpski reprezentativci na raznim poljima su dolazili do medalja na svetskim i evropskim prvenstvima.

Србија у 2022. сила у индивидуалним спортовима - појединци засенили екипе Србија у 2022. сила у индивидуалним спортовима - појединци засенили екипе

Srbija se diči kolektivnim uspesima. Individualni su cenjeni, mada vazda u senci. Došlo je do preokreta u 2022. godini. Timovi su mahom podbacili, a srpske zastava i himna bile su prisutne na postoljima velikih individualnih takmičenja.

Atletika 

„Kraljica sportova" atletika bila je u pravom planu. Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u dvorani od 18. do 20. marta, okupivši planetarni „krem" u „Areni".

Opšti utisak je bio da je najbolje i najinteresantnije svetsko prvenstvo u dvorani završeno spaktaklom. Ivana Vuleta je odbranila zlato u skoku udalj pred domaćom publikom. Ne treba da se zaboravi i da su u Beogradu oboreni svetski rekordi u ženskom troskoku (Julimar Rohas), u muškoj konkurenciji skoka u vis (Armand Duplantis) i trke 60 metara sa preponama (Grent Holovej).

Vrhunac je usledio tokom avgusta i Evropskog prvenstva u Minhenu. Vuleta je potvrdila nadmoć novim zlatom, a nova, mlada imena su najavila ozbiljne karijere.

Najbolja juniorka na svetu u bacanju koplja Adriana Vilagoš je senzacionalnim hicem u poslednjoj seriji sklonila legendarnu Barbaru Špotakovu s druge pozicije i domogla se srebra.

Angelina Topić je tek napunila 17 godina, a već je pokazala o kakvom se potencijalu radi i da može da nadmaši i oca Dragutina. U finalu skoka u vis je bila treća sa skokom od 193 santimetara, postavši najmlađa osvajačica evropske medalje u istoriji. Pre seniorskog srebra se domogla juniorske bronze na SP u Kaliju.

„Čast" muškaraca odbranio je 26-ogodišnji Armin Sinančević, koji se domogao drugog mesta u bacanju kugle, hicem od 21,39.

Ivana Vuleta je proglašena za sportistkinju godine, a Adriana Vilagoš za najboljeg mladog sportistu Srbije u 2022. godini po izboru OKS-a.

Tekvondo 

U tekvondou, naši reprezentativci nastavili su da nižu vrhunske rezultate, dokazujući iz takmičenja u takmičenje da uspesi Milice Mandić i Tijane Bogdanović nisu samo plod talenta i sreće, nego sistema i rada struke.

Vođeni Draganom Jovićem, srpski tekvondo reprezentativci su se iz Gvadalahare vratili sa pet svetskih medalja. Zlatom su se okitili Nadica Božanić i Mahdi HodabahšiAleksandra Perišić se domogla srebraTijana Bogdanović i Stefan Takov bronze.

Dragan Jović proglašen je za trenera godine u izboru OKS-a treći put za najboljeg tekvodno stručnjaka na svetu.

Rvanje 

Na istoj toj svečanosti sportista godine među muškarcima je rvač Zurab Danutašvili, svetski šampion u kategoriji do 87kg grčko-rimskim stilom na prvenstvu održanom u Beogradu od 10. do 18. septembra. Momak iz Gruzije je u izuzetno jakoj konkurenciji proglašen za sportistu godine u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije.

Nije jedini od srpskih učesnika došao do najsjajnijeg odličja. Na vrhu pobedničkog postolja stali su Mate NemešAli Arsalan i Sebastijan NađStevan Mićić je pridodao bronzu u kategoriji do 57kg.

Čak su i mladi rvali imali velike uspehe - reprezentacija pionira i kadeta se sa Balkanijade vratila sa 17 medalja. 

Streljaštvo 

Uvek pouzdani strelci nisu zakazali ni tokom 2022. godine. Damir Mikec je hicem u poslednjoj seriji osvojio zlato na Svetskom prvenstvu u Kairu u disciplini 50 metara malokalibarski pištolj. Nažalost, veliki uspeh nije ispraćen olimpijskom normom, jer je ta disciplina sklonjena s programa, tako da će Damir nastaviti sa borbom za Pariz 2024. Prvog mesta se Mikec domogao i u završnom turniru u sezoni, Kupu predsednika, takođe u Kairu. Sjajni rezultati su primećeni,Mikec je proglašen za najboljeg strelca na svetu u prethodnoj godini.

Zorana Arunović je briljirala sa čak 13 medalja na svetskim takmičenjimaRezultat na Svetskom prvenstvu doneo joj je bronzu i obezbeđenu olimpijsku normu. Može se reći da je jednim hicem pogodila dve mete. Na Kupu predsednika se okitila srebrom.

Tim Srbije koji su činili Milenko Sebić, Milutin Stefanović i Lazar Kovačević je poput Zorane osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu.

Marko Ivanović se na Svetskom prvenstvu za juniore domogao srebra. 

Lepa vest na kraju godine je imenovanje legendarne Jasne Šekarić sa selektorku Srbije za disciplinu pištolj.

Boks 

Ali, ništa bez tradicionalno voljene discipline na ovim prostorima - boksa. Rus Vladimir Mirončikov i Jelena Janićijević ispisali su nove stranice istorije ovog borilačkog sporta u Srbiji.

Mirončikov je na Svetskom prvenstvu u olimpijskom boksu u Beogradu doneo našoj zemlji bronzu, koja se čekala 26 godina, dok je Janićijevićeva do istog odličja došla na Evropskom prvenstvu u Budvi. Prva medalja u ženskoj konkurenciji za Srbiju.

Da postoji blistava budućnost dokazuje Sara Ćirković, koja je postala osvojila zlato na Svetskom prvenstvu za omladinke, objedinivši je sa evropskom titulom. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво