Читај ми!

Ивана Вулета и Зураб Датунашвили најбољи спортисти године у избору ОКС-а

Олимпијски комитет Србије доделио је награде за најбоље селекције и спортисте у 2022. години. Најбољи спортиста је рвач Зураб Датунашвили, а најбоља спортисткиња Ивана Вулета. Најбољи млади спортиста је бацачица копља Адриана Вилагош. најбољи женски тим је одбојкашка репрезентација. Најбољи мушки тим су баскеташи Србије, најбољи спортиста у екипним спортовима је Тијана Бошковић. Драган Јовић, селектор таеквондо репрезентације понео је титулу најбољег тренера.

У Дому народне скупштине Србије одржана је церемонија доделе награда за најбоље спортисте у Србији у 2022. години. Током церемоније су говорили председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и министар спорта Зоран Гајић. Церемонији доделе су присуствовале многе познате личности из српског спорта.

"Народ који је изградио Сопоћане има најбољег кошаркаша на свету јер Никола Јокић нестварним играма прети да се сврста уз великане попут Мајкла Џордана и Пита Маравића. Цар зида манастир Светих Архангела на води Бистрици дуг хиљаду хвата, силни су му стуби од албастра бела, темељи од сребра, зидови од злата. Данас народ који је сазидао Свете Архангеле има Новака Ђоковића најбољег тенисера икад. Никола Бошковић, велики дародавац Хиландара и отац Руђера Бошковића рођен у близини Требиња, данас се најбоља одбојкашица презива баш тако, Бошковић и рођена је гле чуда у Требињу. Најбољи рвач света није Србин по рођењу али јесте по опредељењу", рекао је на почетку церемоније председник Олимпијског комитета Божидар Маљковић. 

Ивана Вулета оправдано је најбоља спортисткиња Србије

Најбоља спортисткиња за 2022. годину је скакачица у даљ Ивана Вулета која је два пута до сада у 2013. и 2015. години понела титулу најбоље спортисткиње у Србији.

Вулета је у марту ове године скоком од 7,06 у Београду постала шампионка света по други пут у својој каријери. У августу је истим резултатом постала и најбоља скакачица Европе. У Цириху је освојила и Дијамантску лигу, и то четврти пут заредом.

"Изузетно сам поносна и срећна што после осам година овде стојим поготово прошле године која је била изузетно тешка. Желим да похвалим рад Олимпијског комитета, свих клубова и савеза јер овај начин рада очигледно функционише, долазе младе звезде које ће да засене јавност".

Најбољи мушки спортиста је рвач Зураб Датунашвили

Олимпијски комитет Србије је титулу за најбољег спортисту доделио рвачу Зурабу Датунашвилију. Он је у категорији до 87 килограма у септембру у Београду постао светски шампион.

Трофеј му је уручио председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

"Велики дан за мене, много сам срећан. Бити најбољи спортиста у овој земљи шампиона је велика част. Борићу се свим срцем за Србију. Волим овај народ, земљу и Београд. Срећна Нова година", рекао је Датунашвили.

Најбољи женски тим су одбојкашице а најбољи мушки бакеташи

Најуспешнији женски тим у 2022. години је женска одбојкашка репрезентација. На Светском првенству у Пољској и Холандији Србија је победила у свих 12 утакмица и лако одбранила светску титулу.

Најуспешнији мушки тим у 2022. години је баскеташка репрезентација.

У истој години, репрезентација Србије је постала и европски и светски шампион, а Дејан Мајсторовић је на оба такмичења био најкориснији играч.

"Изузетно успешна сезона је иза нас, задовољни смо на који начин смо представљали земљу на такмичењима и највећи приоритет су нам Олимпијске игре у Паризу 2024. године а ми се надамо да ћемо се и следеће године у ово време гледати на овом месту", рекао је Мајсторовић.

Најбољи млади спортиста је Адриаана Вилагош 

Најуспешнији млади спортиста је бацачица копља Адриаана Вилагош која ову награду добија други пут заредом.

„Баш ми је задовољство што сам поново овде, ове године је било пуно младих успешних спортиста и драго ми је што је Олимпијски комитет Србије мене изабрао" закључила је Вилагошева.

У конкуренцији су били још и атлетичарка Ангелина Топић и веслачи Михаило Дедић Немања Лулеџија.

Награда од ове године носи име Бобана Величковић у част преминуле српске спортисткиње.

Тијана Бошковић најуспешнији спортиста у тимским спортовима

Награду за најбољег спортисту у екипним спортовима добила је Тијана Бошковић, најбоља одбојкашица света и најкориснија одбојкашица Светског првенства.

У конкуренцији је још био и баскеташ Дејан Мајсторовић који се такође окитио златним одличјем.

„Велико хвала на избору за најбољу спортисткињу за ову годину која је за женску одбојкашку репрезентацију била успеша, честитала и свим спортистима који добију награде вечерас", рекла је Бошковићева. 

Најбољи тренер је Драган Јовић 

Драган Јовић је добио титулу најбољег тренера. Под његовим вођством репрезентација Србије у таеквондоу освојила је две златне и бронзану медаљу на шампионату у Гвадалахари.

Драган Јовић је од стране Светске таеквондо организације раније ове године у Ријаду добио исту награду.

"Мотивише ме пут који пређем са спортистом и све његове препреке унутрашње и спољашње, ово није награда ово је подстрек да наставим овако да радим", закључио је најбољи тренер.

Душан Маравић има "Олимпијско срце" 

Награду "Олимпијско срце" која се добија за заслуге у помоћи напредовању спорта добио је Душан Маравић бивши репрезентативац Југославије и легенда Црвене звезде.

"После освајања злата на Олимпијским играма у Риму 1960. године ово је најбитније звање које сам добио. Затечен сам и драго ми је. Захваљујем се свима и желим да цитирам Милоша Црњанског и кажем да је живот најважнија ствар у живоу.

 

 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се