"Дан де" за Евролигу, сезона на талону

Дуго чекани и често најављивани "дан де" за прекинуту сезону Евролиге је стигао. Састанак 11 клубова носилаца А лиценце са представницима Евролиге које ће предводити Ђорди Бертомеу почиње у 11 часова, а са нестрпљењем одлуке очекују и српски "вечити ривали" – Црвена звезда и Партизан, који се надају игрању у елити наредне сезоне.

Тачно два и по месеца прошло је од прекида сезоне у европским такмичењима која су под окриљем ЕКА (Евролига и Еврокуп). Убрзо након те одлуке донесене 12. марта, кренуле су приче и нагађања шта ће бити са сезоном, хоће ли се она, када и на који начин наставити и завршити.

Данас би требало много тога (али не и све) да буде много јасније...

Дуго су након суспендовања такмичења људи из Барселоне ћутали, ослушкивали ко шта каже и ко шта ради, али увек имајући на кога да се угледају, па и да ископирају (читај НБА).

Први пут званично су се обратили јавности 23. априла, изневши план по којем би се и Евролига и Еврокуп завршили у једном граду, и то у виду "фајнал-ејта", односно турнирског такмичења осам екипа, са тим што би се у Евролиги претходно одиграло преосталих шест кола регуларног дела (укупно 54 утакмице).

Такмичење у елитном рангу трајало би од 4. до 26. јула, док би се завршница Еврокупа играла од 4. до 17. јула. Наравно, претходно би тимови прошли кроз период карантина и својеврсних тренинг кампова, односно припрема за наставак сезоне.

Тог 23. априла из Барселоне су поручили да ће се до 24. маја све знати, па са тим у вези заказали данашњи састанак који ће разрешити (неке) дилеме. Вероватно не све.

А у међувремену...

Много тога се десило у међувремену, и то "много" ће у многоме утицати на коначне одлуке. 

Неки клубови, попут Барселоне или "поноса Израела" Макабија доведени су у позицију да ће морати да бирају хоће ли играти наставак Евролиге или домаћег првенства.

Иако су неки од евролигашких клубова почели убрзо и да тренирају под строго контролисаним условима (Жалгирис, Басконија, Олимпијакос, Реал Мадрид, Барселона и наша Црвена звезда), добар део то није у могућности да уради. Међу њима је и актуелни шампион Европе ЦСКА из Москве, који је поред губитка важног спонзора изгубио и важног члана тима – доктора Романа Абжелилова, који је преминуо од последица коронавируса.

Поред финансија клубова, највише у целој овој ситуацији трпе играчи, чије психофизичко стање након двомесечног карантина и паузе није на завидном нивоу, што даље имплицира и повећан ризик од повреда.

С друге стране, многи европски градови поднели су кандидатуру за организацију тих завршних турнира (Каунас, Келн, Атина, Љубљана, Анталија, Истанбул), а српска престонца Београд важи за главног фаворита да то домаћинство и добије.

Ипак, бројни играчи евролигаша, међу којима је и српски кошаркаш Немања Недовић сматрају да је боље и логичније прекинути ову сезону и спремати се за следећу, а готово идентичан став има и први човек московске "армије" Андреј Ватутин, који сезону види као "мртву, те је не вреди оживљавати".

Борбе и ударци 

Међутим, најозбиљнији ударац на планове и жељу Ђордија Бертомеуа и руководство Евролиге да се сезона "рестартује" стигао је од главних актера – играча.

Наиме, на састанку којем су путем видео позива присуствовали капитени и још по један члан свих 18 клуба Евролиге (укупно 36), једногласно су дошли до става – СЕЗОНУ НЕ БИ ТРЕБАЛО НАСТАВЉАТИ!

С обзиром на то да Бертомеу и сам често истиче да му је интерес и здравље играча врло важно, а да се с друге стране бори са жељом спонзора и власника ТВ права да се лига поново покрене и умање финансијски губици, јасно је да данашња одлука за њега, али и целу организацију бити веома тешка. Можда и болна.

А ако се на све то дода незванична информација да је међу 11 клубова који ће одлуку доносити већинско расположење да се не игра даље, прекид сезоне се назире као најреалнија опција, о чему су недавно и писали између осталих и шпански медији.

А упоредо са лобирањем за одлуку о судбини сезоне, трајало је и траје и даље лобирање и борба клубова зе место у наредној.

Тако готово два месеца траје медијска кампања српског вицешампиона Партизана, који сматра да због пласмана у четвртфинале Еврокупа, али и првог места пред веома неизвесни плеј-оф у такође прекинутој АБА лиги, заслужује место у елити и да је за њу поново спреман.

Сличне поруке слао је и Виртус из Болоње, који је чини се ипак у бољој позицији, пре свега због неупоредиво бољих финансија и логистике.

С друге стране, клубови који су ове сезоне играли Евролигу а немају вишегодишње лиценце (Химки, Валенсија, Алба, Зенит и Црвена звезда) очекују да се у случају прекида сезоне наредна "понови" са истим учесницима. Али и ту постоји разлика у позицијама...

Док Химки, који је у тренутку прекида ВТБ лиге био лидер, и Зенит (чији се власник Гаспром виђен за новог генералног спонзора Евролиге) зависе искуључиво од вајлд карта јер се такмичење у ВТБ неће наставити, остала три тима и даље могу хипотетички на терену изборити место.

У најбољој позицији је Алба, која је уз сигурни Бајерн главни фаворит за титулу у Немачкој која доноси место у Евролиги. Валенсија би до играња и наредне сезоне могла да дође уколико избори улазак међу осам (у тренутку прекида Евролиге заостајала је једну победу за осмопласираним Фенербахчеом), док пут до најјачег европског кошаркашког такмичења српског и регионалног шампиона Црвену звезду води преко плеј-офа и одбране титуле у АБА лиги. Са Малог Калемегдана јасно и недвосмислено поручују да желе да се игра.

Да све буде компликованије, врло лако би могло да се догоди да се на данашњем састанку донесе само једна, она круцијална одлука – да ли се сезона наствља или не, а да се одлуке о осталим отвореним питањима (домаћинство турнира у случају наставка или списак учесника такмичења за наредну сезону у случају прекида ове) одложе до даљег и тиме неизвесност па што не рећи и тензија продужи и увећа.

Марко Љубомировић (LjubomirovicM

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво