Читај ми!

Месијев последњи танго или последња полонеза Левандовског

Велика је вероватноћа да ће или Пољска или Аргентина хватати први авион за повратак кући након међусобног дуела у Групи Ц. Меч поред тога што одлучује судбину ове две селекције на Мундијалу ставља додатну тежину на плећа највећих звезда у групи, Лионела Месија и Роберта Левандовског.

Месијев последњи танго или последња полонеза Левандовског Месијев последњи танго или последња полонеза Левандовског

Оба поменута фудбалера загазила су дубоко у четрдесете и најавила да ће им ово вероватно бити последње Светско првенство, што доноси додатни притисак јер би све сем медаље за Аргентину и нокаут фазе за Пољску навијачи обе селекције доживели као неуспех.

Аргентина, почеци фудбала и револуција "пацовских канала"

Аргентина је била учесник првог Светског првенства у Уругвају, где је у финалу изгубила од домаћина са 4:2. Од тог тренутка траје прича да се Аргентинци и дан-данас плаше Уругваја. Занимљива је чињеница да су две екипе љути ривали, а обе селекције су по 15 пута освојиле Копа Америку, што долива уље на ватру и ствара притисак да и једна и друга екипа пређу у вођство. Друго Светско првенство, у Италији, Аргентина је завршала већ у групној фази, што је изазвало велико незадовољство и протесте у Буенос Ајресу.

Већ узавреле фудбалске страсти узбуркао је додатно долазак поражених (нациста и њихових помагача) из Другог светског рата „пацовским каналима". Највише међу њима било је Италијана, Немаца и Хрвата, који су са собом донели другачији, европски стил игре, постајали су чланови тимова, улагали су у клубове и формирали нове. Ово је повећало стара ривалства и створило нова, што се у почетку није претерано свидело локалном становништву које је незадовољство  исказало бојкотовањем утакмица. Међутим, све ово је после периода адаптације прихваћено јер је подигло квалитет тамошњих лига, а самим тим и квалитет фудбала у деценијама које су следиле.

Чини се да је карма заиста жена лошег морала

"Гаучоси" су од средине шездесетих година прошлог века почели да постају доминантни на континенту, али и да се доказују на великој сцени. Као нација која воли фудбал и обећава много, добили су организацију Светског првенства 1978. године. Све наде и све карте су полагали на то, што им се исплатило јер су се први пут у историји окитили најсјајнијим одличјем и најлепшим пехаром. Ту се њихови златни дани још нису завршили, брзо је дошла 1986. и нова титула. Ипак, откако је велики Марадона "Божјом руком" затресао мрежу Енглеске, а након тога и освојио то Светско првенство.

Након тога Аргентина није баш најбоље пролазила упркос добрим саставима и високим амбицијама. Већ на наредном Мундијалу играли су финале у ком су изгубили од Западне Немачке у мечу који многи сматрају најгором утакмицом турнира. Обично су након тога испадали у четвртфиналу, а када су успели да га прођу, и стигну до финала (2014), Марио Геце је у продужетку шокирао "Ла Албисилесте", а Немачка је други пут заредом "гаучосе" у финалу оставила празних шака и постала прва држава из Европе која је успела да освоји "богињу" у Латинској Америци.

Левандовски има прилику да запечати судбину Лионела Месија, ако приђе на неколико метара, пуца једном, пуца други пут и погоди мрежу коју чува Емилијано Мартинез.

СССР, Југославија, Чехословачка и златни дани пољске репрезентације

Какве везе имају бивше државе и фудбалска репрезентација Пољске? Ове три социјалистичке републике престале су да постоје почетком деведесетих, бурно су нестале са светске мапе. Исто се може рећи и за фудбалску репрезентацију Пољске. Она је крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година била европска фудбалска сила, док су СССР и Југославија важиле за јаке државе.

Бело-црвени су први пут изашли на велику сцену на Олимпијади 1972. Нема сумње да је током Олимпијских игара у Минхену највећа сензација била баш фудбалска репрезентација Пољске. Играчи које је са клупе водио Казимир Гурски освојили су златну медаљу и дали знак да у наредним годинама намеравају да буду важни у међународном фудбалу.

На Светском првенству 1974. Пољска је поново изненадила свет. Играчи Гурског постали су откровење турнира. Побеђивали Аргентину, Хаити и вицешампиона Италију. У наредним мечевима нису дали шансу Швеђанима и Југославији, па је окршај са Западном Немачком пресудио о проласку у финале. У мечу одиграном на изузетно мокром терену, легендарни Герд Милер донео је победу домаћину. Неколико дана касније, бело-црвени су обезбедили најниже место на победничком постољу, савладавши тадашње светске шампионе, Бразилце, у одлучујућем мечу. Већ 1982. у Шпанији, пољски "орлови" су поново дошли до најнижег постоља загарантованог за најбоље на Мундијалу. После тога уследио је велики пад.

Тешко да постоји нека дубља веза између распада поменутих држава и суноврата фудбалске репрезентације Пољске, ипак заједничка им је историја и како ствари тренутно изгледају, мале  су шансе да се врате на старо.

Заједно лоши, то мора да се мења

На овом шампионату, ни "орлови" ни "гаучоси" нису показали много. Аргентина је шокирала и домаће навијаче и навијаче широм света када је изгубила од Саудијске Арабије са 2:1, док је без превише показаног ипак успела да савлада Мексико са 2:0. Ни Пољска се није прославила, ремизирала је са Мексиком без голова, а онда је једва, неко би рекао незаслужено савладала Саудијце са 2:0.

 

Овај окршај доноси много, а узима још више. Тешко да ће Аргентинци својим миљеницима опростити испадање у групној фази, а још веће је питање хоће ли Меси то опростити својим саиграчима? Јако је чудно гледати Аргентину у Катару, понекад се стиче помало безобразан утисак, да је баш он, Лионел Меси, главни кривац наизглед лоше игре свог тима. Сви остали трче, отварају се, размишљају а понекад се чини и дишу за њега, што екипи не оставља много избора, поготово у фази напада, па изгледне ситуације пропадају пре него што су и стигле да се развију.

Са друге стране, чини се да Пољској недостаје жара и мотива, екипа не може да се усагласи, повеже редове, јако често греше у примопредаји лопте и иако нису примили гол на шампионату, сваки напад ривала изгледа као нова претња и само чудо је утицало да мрежа Пољске не буде затресена. Само чудо под именом Војћех Шченсни, који је до сада бранио и неодбрањиво, може да их спаси.

Давно су биле осамдесете и златни дани две репрезентације, на турниру до сада нису показали много, али не значи да их жеља неће натерати да се надигравају. Било како било, и Пољска и Аргентина морају да победе, јер било који резултат сем нерешеног на мечу између Арабије и Мексика, Месија или Левандовског шаље кући. 

Пољска и Аргентина састајале су се 11 пута до сада, "гаучоси" су славили шест, два пута је било нерешено, док је Пољска три пута однела цео плен. 

Утакмица Групе Ц између "орлова" и "гаучоса" игра се од 20 часова, а  пренос можете пратити на Првом програму РТС-а, као и на РТС Планети (само за гледаоце из Србије). Уколико нисте поред малог екрана и у немогућности сте да гледате дуел који (не)обећава, ток из часа у час можете пратити и на нашем порталу.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије