Читај ми!

Мбапе попут Зидана – да ли ће историја бити неправедна после свега што је учинио

Највећа звезда Француске Килијан Мбапе је у финалу Мундијала против Аргентине имао један од најимпресивнијих перформанса у историји фудбала. Постигао је хет-трик, све голове Француза у 120 минута игре, и на крају ипак остао без пехара. Партија која не сме да се заборави.

Седам минута је прошло од старта финала на Олимпијском стадиону у Берлину 9. јула 2006. година када је Зинедин Зидан узео лопту у руке, ставио је на белу тачку и пред моћног Ђанлуиђија Буфона. Судар титана пред глобалним аудиторијумом. "Зи-Зу" као на тренингу шутира "пањенку", која се одбија о доњи део пречке и прелази тик иза гол-црте. Буфону је остало само да са траве погледа изнад себе и призна да је преварен од велемајстора.

Испоставиће се, био је то једини погодак Француске за 120 минута, а последњи у Зидановој каријери. Уследио је добро познати инцидент са Матерацијем који је бацио сенку на бриљантност рођеног Алжирца и постао најпрепознатљивији моменат са те утакмице. Италијани су после једанаестераца дошли до четвртог светског трофеја у историји. Јунак Француске из 1998. је остао друге светске титуле са неславним крајем каријере окончане горким поразом.

Килијан Мбапе је тад имао тек седам година. Дванаест година касније је као највећа млада фудбалска сензација пленио у Русији, показавши да је прави "ђаво" на терену. Са 19 година је именован за најбољег играча првенства. 

Четири године касније иста мета, исто одстојање – други ривал. Месијева Аргентина. Победом над човеком који циља место поред Марадоне стављаш Француску у друштво са Пелеовим Бразилом.

Чинило се да је Француска у нокдауну после 70 минута финала. Аргентина је водила 2:0 још на полувремену, екипа Дидијеа Дешана није знала како и шта да чини. Тад Килијан прети јаким шутем у Мартинеза. Осам минута касније Отаменди руши Коло Муанија и судија свира пенал. Мбапе смањује на 2:1. Затим, већ минут касније Мбапе одиграва дупли пас са Маркусом Тирамом и шаље лопту у мрежу. Изједначење! Французи се враћају "из мртвих".

Други погодак Месија за 3:2 у продужетку био би савршен крај спортске бајке. Писање те последње странице се одужило захваљујући Монтијалу, који је играо руком после шута, гле кога – Мбапеа. Нови једанаестерац, зна се ко узима лопту и ко постиже гол. Хет-трик у финалу Светског првенства. Ко још може да каже да је то учинио?

Крећу пенали. Прва серија, први извођач – Килијан. Не маши. Три пенала – три пута у мрежу. Укупно четири.

Нажалост, колико ти урадиш своје, у тимском спорту зависиш и од других. Кингсли Коман и Орелијен Чуамени су били непрецизни, Аргентинци су били непогрешиви. 

Суперзвезде су ту да праве разлику и да буду кад је екипи најпотребније, што је Килијан Мбапе и учинио. Да није ништа учинио у каријери, да је имао само ову партију, остао би упамћен, а он је показао додатне херојске способности са тек 24 године пред више од милијарду гледалаца широм света. И није било довољно. Сео је исцрпљен на клупу, изгубљеног погледа и помешаних мисли од којих ниједна није лепа.

Историју пишу победници. Било би неправедно да "учитељица живота" са табле избрише Мбапеово име исписано кредом када на ред дође час "Катар 2022" и на њему остави само Месијево име. Да се не понови Зиданова судбина.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво