Читај ми!

Пољска - Орлови са амбицијама да понове успех стар четири деценије

Пољска је два пута била на трећем месту на светским првенствима, 1974. и 1982. Од тада Пољска није одиграла добро првенство. Предвођени Левандовским покушаће да понове усшех стар четрдесет година.

Концепт стварања пољске репрезентације појавио се 1919. године током прве скупштине Пољског фудбалског савеза. План је коначно спроведен две године касније.

Бело-црвени су 18. децембра 1921. први међународни меч одиграли у Будимпешти, где су изгубили од Мађарске са 0:1.

Пољаци су дебитовали на Светском првенству на трећем издању турнира. После за њих историјског дуела са Бразилом у осмини финала који су изгубили са 6:5 опростили су се са Мундијала. Највећа звезда предратне репрезентације Пољске био је Ернест Вилимовски, који је у поменутом сусрету са Кариокама постигао четири гола.

Бело-црвени су први искорак направили на Олимпијади 1972. године. Нема сумње да је током Олимпијских игара у Минхену највећа сензација била фудбалска репрезентација Пољске. Фудбалери које је са клупе водио Казимир Гурски освојили су златну медаљу и дали знак да у наредним годинама намеравају да буду важни у међународном фудбалу. На дан освајања, 10. септембра власти су усвојиле празник "Дан пољског фудбала".

Пољаци су се у квалификацијама за Светско првенство 1974. борили са Енглезима за пласман на турнир. На домаћем терену савладали су ривале са 2:0, а у реваншу на Вемблију играли су нерешено. Овај резултат је омогућио Пољацима учешће на турниру.

Тамо је Пољска поново изненадила Свет. Играчи Гурског постали су откровење турнира. У првом колу савладали су Аргентину са 3:2, Хаити са убедљивих 7:0 и вицешампиона Италију 2:1. У наредном колу нису дали шансу Швеђанима, које су добили са 1:0, затим су пресудили Југославији 2:1, па је окршај са Западном Немачком оставио Пољаке без финала. У мечу одиграном на изузетно мокром терену бољи су се показали ривали, чију је победу оверио легендарни Герд Милер. Неколико дана касније, Бело-црвени су обезбедили најниже место на победничком постољу, савладавши тадашње светске шампионе Бразилце.

Након тога уследио је пад Пољске репрезентације и успеси су почели да изостају.

Пољаци су се тек 2008. први пут пласирали на Европско првенство. Са турнира су се опростили јако брзо, већ после групне фазе, где су изгубили од Немачке и Хрватске, а ремизирали са Аустријом.

2012. је требало да буде најважнија година у историји пољског фудбала. Пољаци и Украјинци били су домаћини Европског првенства, а сам турнир се показао као велики успех. У организационом, не у резултатском смислу наравно, јер су Пољаци поново испали у групи.

На овом Мундијалу у Катару, Роберт Левандовски није само капитен пољске репрезентације већ и њена највећа звезда. Фудбалер Бајерна из Минхена преузео је капитенску траку од Кубе Блашчиковског. Као вођа тима, често преузима тежину игре на своја рамена. Пре свега захваљујући њему, тим је изборио пласман на Еуро 2020. И наравно, сви се надају да ће управо Роберт повести Бело-црвене до проласка из групе Е и успеха у нокаут фази турнира.

Састав Пољске за Светско првенство:

Голмани: Војчех Шченсни (Јувентус), Бартломеј Дронговски (Специја), Лукаш Скорупски (Болоња).

Одбрана: Мети Кеш (Астон Вила), Бартош Берешински (Сампдорија), Камил Глик (Беневенто), Јан Беднарек (Астон Вилла), Јакуб Кивјор (Специја), Матеуш Вјетеска (Клермон), Никола Залевски (Рома), Роберт Гумни (Аугсбург), Артур Енџејчик (Легија). 

Везни ред: Кристијан Бјелик (Бирмингем), Пшемислав Франковски (Ланс), Јакуб Камински (Волфзбург), Камил Гросицки (Погон), Гжегож Криховјак (Ал Шабаб), Михал Скураш (Лех), Себастијан Шимански (Фајенорд), Пјотр Зјелински (Наполи), Шимон Журковски (Фјорентина), Дамјан Шимански (АЕК).

Напад: Роберт Левандовски (Барселона), Аркадијуш Милик (Јувентус), Кшиштоф Пјонтек (Салернитана), Карол Свидерски (Шарлот)

Распоред мечева у групи Ц:

22.11 11:00 Аргентина - Саудијска Арабија
22.11 17:00 Мексико - Пољска
26.11 14:00 Пољска - Саудијска Арабија
26.11 20:00 Аргентина - Мексико
30.11 20:00 Пољска - Аргентина
30.11 20:00 Саудијска Арабија - Мексико

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво