Читај ми!

Jalorn Nort: Sedamdeset godina okupljeni oko svoje crkve

Na praznik Svetog kralja Milutina, parohija Svete Trojice u Jalorn Nortu, proslavila je 70 godina postojanja i crkvenog života u ovom delu australijske države Viktorije.

Na praznik Svetog kralja Milutina parohija Svete Trojice u Jalorn Nortu proslavila je 70 godina postojanja i organizovanog crkvenog života u ovom delu australijske države Viktorije.

Tim povodom, episkop australijko-novozelandski Siluan služio je Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasuženje sveštenstva i sveštenomonaštva arhijerejskog namesništva melburnskog.

"Mi, danas, braćo i sestre, srpski narod, proslavljamo hod naš zajedno sa Gospodom Bogom na prostorima Gipslanda, u ovom mestašcu Jalornu, 150 kilometara jugoistočno od grada Melburna, gde se naš narod pre 70 godina sabrao na osnivačku skupštinu da bi osnovao svoju bogomolju", kaže vladika Siluan.

Posle praznične besede vladika Siluan je pozdravio prisutne čestitajući im ovaj jubilej, a bratu Miroslavu Milentijeviću uručio je arhijerejsku Gramatu za višegodišnji trud i rad oko ovog svetog hrama.

"Osnivači ove crkve bili su u Nemačkoj i gle, čudo, kad se rat završio, nisu hteli da idu u Jugoslaviju svojim kućama, nego su došli ovde u Jaloarm, zaposlili se, porodicu pravili, a kuću i crkvu sazidali...i tako je bilo mnogo godina", kaže Miroslav Milentijević.

"Ova naša crkvena opština puni 70 godina, opstala je i radila, ali nikada nije bila velika parohija, do 50 porodica...Međutim, ona mnogo znači i ona je centar Srba koji žive na prostorima od Sajla, Morvela, Taragona i okolnih mesta", kaže otac Momčilo Vukša.

Posle Svete arhijerejske liturgije poslužena je trpeza ljubavi uz prigodan program i zdravice prisutnih.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво