Читај ми!

Indijanapolis - mesto za još jedan srpski festival

Srpska pravoslavna crkva Sveti Nikola u američkom gradu Indijanapolisu već nekoliko godina u septembru organizuje svoj srpski festival. Svake godine je sve uspešniji i privlači sve veći broj posetilaca.

Atmosfera liči na srpske festivale u Čikagu, ali ovo je festival u Indijanapolisu, u Indijani, na imanju crkve Sveti Nikola.

Ima i ljudi koji su vozili iz Čikaga tri sata, ali i drugih delova Indijane, pa i iz Sinsinatija, do koga ima dobra 2 sata.

Svi se okupljaju zahvaljujući harizmi ovdašnjeg sveštenika, oca Dragana Petrovića, koji je rodom iz mesta Riljac, kod Trstenika.

"Imamo skoro 200 volontera koji danas rade na ovom festivalu. Nas ovde u Indijanapolisu nema mnogo, ali, očigledno imamo mnogo prijatelja", kaže protojerej stavrofor Dragan Petrović.

Postavljena je i izložba sa eksponatima iz srpske istorije, posvećena poznatim ljudima, kao i raznim predmetima, vezanim za narodne i crkvene običaje. Posetioci uče kako da crtaju ikone u starom srpskom stilu, od Dejvida Rejmana Rajkovića, koji ima američko poreklo, ali se krstio baš tamo kao 25-godišnjak i sad je jedan od najaktivnijih članova ove srpske zajednice.

Gordana Pendić je rodom iz Subotice i radi u firmi kao računovođa, i kaže da svake godine poseti svoj rodni grad.

"Malo ko zna da je crkva Svetog Đorđa u Sinsinatiju, jedna od najstarijih parohija u SAD", kaže Mirko Šebez.

Otac Dragan kaže da je jedne godine Novak Đoković u Sinsinatiju zaigrao malo tenis, dok se zagrevao, sa njegovoim sinom Petrom i obećao da će mu dati posle meča reket.

"Novak je stao u celoj toj gužvi i zamolio svog pomoćnika da ode do auta i donese jedan reket. Ja prosto nisam mogao da verujem, jer ne samo da mu je dao i potpisao taj reket, već ga je oslovio njegovim imenom...Petre, evo ti reket", opisuje Noleta otac Dragan.

Zahvaljujući uspešnom srpskom festivalu, na imanju crkve Sveti Nikola, Indijanopolis se upisao u listu značajnih srpskih gradova u Severnoj Americi.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво