Читај ми!

Naše umetnice na Jesenjem salonu u Parizu

Jesenji salon u Parizu jedan je od najvećih i najznačajnijih likovnih salona na planeti. Skup likovnih umetnika kome su prestiž svojevremeno utisnuli jedan Matis i Brak, ove godine okuplja preko 700 učesnika iz 70 zemalja.

Pred nama je presek svega aktuelnog što se u likovnom životu događa u svetu. Iako zbog bezbrojnih restauracija kojima se Pariz sprema za Olimpijske igre, iz velike palate premešten u paviljone na Jelisejskim poljima, Salon je privukao izuzetnu pažnju medija u Evropi.

Pod visokim patronatom predsednika republike dočekan je nestrpljivije nego ikada, nakon pauze zbog pandemije.

"Velika je sreća videti se ponovo i razmeniti znanja, jer svi smo za vreme korone to želeli. Ovo sa internetom i zumom našem svetu ne znači ništa. Srećni smo zbog izlaska iz tunela

Na Jesenjem salonu u Parizu, posebnu pažnju skrenule su dve srpske umetnice koje u Parizu žive godinama, Jarmila Vešović, jedna od najistaknutijih živih srpskih slikarki, iza sebe ima puno uspeha na ovom i drugim salonima u svetu.

Značaj ovog dokazuje odlukom da izloži delo Zvezdani ritam, koje je nastajalo rekordno dugo.

"Ta slika je već 10 godina u radu i drago mi je da je pokažem na kraju. Kao na svakom salonu, treba da se pokaže neka nova slika, novi rad, a ovu sliku sam završila ove godine", kaže Jarmila Vešović.

Brz odlazak srpskih slikara koji su obeležili Pariz nadoknađuju mladi talenti. Nakon velikog uspeha posle samostalnih izložbi u junu, francuska kritika na ovom Salonu, Jeleni Gvozdenović, za delo Duh pobune, priznaje silovitu energiju i vrlo autentičan izraz. Ona ne krije da joj to znači.

"Znači jedno posebno zadovoljstvo da vas prime na Salon i da izlože vaš rad i da ste među 700 umetnika koji su ovde izloženi, a za mene to znači jedna referenca plus", kaže Jelena.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво