Читај ми!

Lešić: Želimo jaču vezu sa maticom

Zajednica Srba iz Forarlberga godinama organizuje humanitarne akcije za Srbiju, Srpsku i Crnu Goru. I ove godine, kao i prošle, akcija je bila usmerena na medicinsku pomoć sunarodnicima, a pomoć vredna 35ooo evra stigla je nedavno u zvorničku bolnicu.

Uspešan privrednik i predsednik Pokrajinskog odbora Socijademokratske partije u Austriji, Jadranko Lešić, od 2019. godine je na čelu Zajednice Srba iz Forarlberga, kada je to udruženje i osnovano. Pun entuzijazma i jasnih vizija, rado se stavio u ulogu lidera Srba koji u toj austrijskoj opštini žive više od 50 godina, a ima ih oko 17000.

„Cilj nam je jedan - očuvanje identiteta u pokrajini Forarlberg. Problema mi više nemamo, prvi gastarbajteri su se morali integrisati u socijalni život Austrije, pa je došla druga i treća generacija koja je već stekla dobro poverenje u austrijsku državu, i školovana je, gde već postoje naši doktori, advokati, direktori i tu smo malo jači", kaže za RTS Lešić.

Ono što im nedostaje je, kaže, čvršća veza sa maticom.

"Imamo veze ali su slabe, jer nemamo konkretnu ulogu u matici, u Republici Srpskoj i Srbiji. Moramo da poboljšamo komunikaciju sa državom", ističe Lešić.

Srpska zajednica uključena je u brojne humanitarne aktovnosti za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku, a poslednja akcija, kao i prošle godine, bila je usmerena na slanje medicinske pomoći.

"Poslednja akcija je bila za bolnicu u Zvorniku, jer smo čuli da treba da se radi nova bolnica, pa smo odmah sklopili ugovor sa jednom institucijom iz Austrije, firma Benevit, gde smo mogli odmah da pošaljemo jedan kamion kreveta za bolnicu, u Zvornik", kaže Lešić.

Jadranko Lešić veoma drži do očuvanja srpskog jezika i kulture. To mu je, kaže, bilo najvažnije i u porodici, a njegovo 4 dece, već uspešni mladi ljudi, ponosni su na svoje poreklo.

„Prvo moraju da znaju odakle su, drugo - moraju da slave svoju slavu i znaju svoju istoriju i Crkvu. Pričamo srpski, naravno, kao i svi roditelji u pokrajini Forarlberg, ali gledamo da znaju i sve ostalo o Austriji", kaže Lešić.

Jadranko je već 15 godina u politici, i prvi je Srbin - lider jedne stranke u pokrajini Forarlberg. Smatra da je pravo vreme da se što veći broj Srba uključi u poitički život Austrije i na taj način utiče na bolji položaj svog naroda u Austriji, zemlji gde se već uspešno integrisao, a stremi očuvanju svog identiteta.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво