Читај ми!

Knjiga o patrijarhu Pavlu promovisana u Budimpešti

U prekrasnoj dvorani velelepne zgrade Tekelijanum, u samom centru Budimpešte, koju je još u 9. veku izgradio čuveni srpski zadužbinar grof Sava Popović Tekelija i namenioje za školovanje siromašne, ali darovite dece, nedavno je promovisana knjiga "Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali", novinara i knnjiževnika iz Novog Sada Đorđa Randelja.

Đorđe Randelja, autor knjige "Patrijarh Pavle svetac kojeg smo poznavali" bio je lično veoma blizak sa patrijarhom. Imao je priliku da boravi u Vladičanskom dvoru u Prizrenu u vreme kada je patrijarh Pavle bio episkop raško-prizrenski.

Đorđe Randelja je iz Novog Sada, novinar i književnik, a do sada je objavio blizu 30 knjiga. I kako je sam rekao, ova o patrijarhu je možda, najuspešnija, a napisana je povodom 100 godina od njegovog rođenja.

"Bio je najmarkantnija pojava u mom narodu za života moga. Mi Dositeja Obradovića nismo poznavali, jer je umro pre 150 godina, a ni Njegoša, ni Vuka, ali smo upoznali i imali privilegiju da budemo savremenici sa jednim koji je rame uz rame bio sa tim velikanima. Pitanje je dana, meseca, godine da će ući u diptih svetaca SPC", rekao je autor.

Promociji knjige "Patrijarh Pavle svetac kojeg smo poznavali" u izdanju novosadskog Prometeja, prisustvovao je i episkop budimski Lukijan, kao i Ljubomir Aleksov, srpski predstavnik u mađarskom Parlamentu.

Veče je započelo nastupom hora Srpske škole Nikola Tesla, a knjiga je promovisana u svečanoj sali slavnog Tekelijanuma, zadužbine čuvenog Save Tekelije, u samom centru mašarske prestonice, mestu gde je, između ostalog, osnovana i Matica srpska, koja je kasnije prenesena u Novi Sad.

"Ovde su bogati i pametni Srbi osnovali prvu kulturnu instituciju u istoriji srpskog naroda i odatle je sve počelo. Celu srpsku noviju istoriju su nosili ljudi koji su školovani ovde

Knjiga daje uvid u način razmišljanja i vrednosti za koja se zalagao kao čovek koji predstavlja jedan od svetlijih primera u našoj novijoj istoriji.

Možda ga najslikovitije opisuju reči samog autora:

"Patrijarh Pavle govorio je ono što je mislio i radio ono što je govorio. Srbi su ga voleli, vernici drugih religija cenili, a neprijatelji poštovali."

 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво