Читај ми!

Kad kontrabas svira Balkan džez

Kontrabasista Nenad Vasilić iz Beča nastupa širom sveta, predaje, aranžira i komponuje...Ovog puta u Beogradu predstavlja svoje najbolje numere, na kompilaciji za PGP, kojom obeležava dve decenije rada.

Dobrodošao u Beograd! Objasni nam šta se sve želelo sa ovom kompilacijom, kako u muzičkom, tako i u širem smislu?

"Dve ideje su meni bile bitne. Jedna je bila da se povuče neka crta posle 12 albuma i da se napravi neka skupina kompozicija koje su se dešavale unazad. Druga želja je da se to sve poveže kasnije posle izlaska te kompilacije u Nemačkoj, da se to isto desi i u Srbiji, po mogućstvu za PGP RTS. Ja sam počeo u Austriji kao student na džez akademiji u Gracu i davnih devedesetih ušao u taj džez svet. Dugo godina tu nije ni bilo pomena o tome da bih ja mogao da počnem da radim nešto autorski. Radio sam puno, ali kao kontrabasista.

Muzički gledano, to je taj neki spoj naše balkanske muzike sa džezom, ali na jedan sofisticirani način, bez upliva nekakve komercijale ili bez skrivene namere da se to proda ili plasira lakše zbog toga šta je, nego prosto da se uđe u jedan proces i stvori jedan pravac koji već zovu dvadeset godina balkan-džez", kaže Vasilić za RTS.

Koji svet bolje reaguje-srpski, austrijski ili na globalnom nivou?

"Reakcija je generalno dobra zato što je namera biti u procesu, a ne plasirati nešto što bi zabezeknulo svet", zaključuje Nenad Vasilić.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво