Читај ми!

Prof. Pešaković: Verujem u našu decu

Profesorka ekonomskih nauka u Sarasoti (Florida) i gostujući profesor širom sveta, autorka 6 knjiga poezije i knjige putopisa i jedna od inicijatorki kulturološkog projekta Beogradski čitač, profesorka Gordana Pešaković, nedavno je posetila rodni Beograd. To je bila prilika da, između ostalog, čujemo i šta misli o novim okolnostima u kojima funkcioniše svetska ekonomija.

"Nalazimo se ispred mosta koji na neki simboličan način govori i o našoj misiji Beogradskog čitača, koja postoji od 2014. godine. Ta misija je da spajamo ljude celoga sveta, posebno da spajamo našu decu. Prvi "Čitač" je ugledao svetlost dana u Beogradu, a onda smo zahvaljujući divnim ljudima u Americi, na Floridi imali priliku da otvorimo Beogradskog čitača i tamo", kaže prof. Pešaković za RTS.

Pandemija korona virusa pogodila je ceo svet, ne samo u onom zdravstvenom smislu, već i u ekonomskom. Koja su iskustva globalne ekonomije?

"Znate staru izreku "Uvek će bogatome biti bolje", nažalost, jer i u toj krizi oni mogu da nađu neke načine, a siromašnome će biti mnogo teže. Ova recesija, proizvedena pandemijom, daleko je dramatičnija od one 2008. godine. Ova je proizvela dramatičniji pad društvenog bruto proizvoda, jer su procenti nezaposlenih bili 30, 50, 60 posto, što govori o velikom, velikom padu".

Koji je najbrži način prilagođavanja i hvatanja nekog ritma koji će nas sigurno pratiti u narednim godinama kada je ekonomija u pitanju?

"Ja moram da odam priznanje svim privatnicima širom sveta, na njihovoj agilnosti, izdržljivosti i posvećenosti svojim poslovima, ali u ovo vreme opstaju oni koji su stvarno spremni da uče stalno, da se prilagođavaju, koji su spremni na promene, i prihvatanje novog...ne kažem da je sve što je novo bolje, ali sigurno da prihvatamo situacije u kojima nam se zadesi život. Moj lični stav, ne vezan samo za privrednike, već i sve oblasti ljudske delatnosti, je povezivanje i razmena sa drugim ljudima iz celog sveta, jer uvek možemo mnogo više kad ima različitih pogleda, nego kada imamo samo jedan način na koji gledamo situaciju ili problem. A svaki problem ima najmanje dva, ako ne i 15 načina na koji može da se reši. Samo treba da budemo otvoreniji, spremniji na stalno, stalno učenje."

A šta bi bila Vaša poruka za sve nas ma gde živeli?

"Treba verovati u našu decu", zaključuje prof. Pešaković.

Sa profesorkom Pešaković razgovarala je Suzana Gvozdenović Puzović.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво