Читај ми!

Evropa kao izazov i inspiracija

U poslednjih nekoliko decenija postala je skoro praksa da mladi, čim im se ukaže prilika, odlaze iz Srbije. Međutim, ima i drugačijih primera. Nevena Manić nam priča svoju priču.

Nevena Manić je završila Treću beogradsku gimnaziju i već kao srednjoškolka boravila u SAD, na đačkoj razmeni. Kasnije, kao student na Fakultetu političkih nauka, na kom je i diplomirala, boravila je u Italiji na volonterskoj praksi. Završila je i master iz Evropskih integracija na Pravnom fakultetu, a program je bio na engleskom jeziku.

"Taj program je stvarno bio sjajno iskustvo, pre svega što je bio na engleskom, a imali smo i prilike da se družimo sa kolegama iz cele Evrope, ali me i zainteresovalo za teme prava EU i uz sjajne profesore mislim da sam puno naučila", kaže Nevena.

  Od 2017. godine radite u Ministarstvu finansija, na projektima EU. Ubrzo pravite pauzu i odlazite da radite u Evropskoj komisiji...

"Da, radila sam u Generalnom direktoratu za proširenje, radila sam na integraciji Zapadnog Balkana i to je bilo sjajno iskustvo iako je bio u pitanju staž...uključivali su nas u posao, imala sam prilike da upoznam komesara za proširenje Hana, da slušam Junkera na nekoj konferenciji, bili smo uključeni u čitav proces i mislim da sam dobila jedinstvenu priliku da vidim proces integracije iz obe perspektive. Već sam imala iskustvo iz Srbije, ali je potpuno drugačije, a bilo je jako važno da razumem istu tu temu iz jedne potpuno druge perspektive. Takođe mi je bilo jako zanimljivo kako funksioniše Evropska komisija, to je jedinstven sistem. Dešavalo mi se da budem na sastancima gde je od desetoro ljudi svako iz druge zemlje, multikulturalno je i za mene veoma interesantno", kaže Nevena.

Sa Nevenom Manić je razgovarao Boban Kovačević.

Ceo razgovor možete pogledati u našem video prilogu.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво