Читај ми!

Konferencija posvećena Tesli ove godine onlajn

Nikola Tesla preminuo je na Božić, 7. januara 1943. i u čast naučnika, svake godine, u hotelu Njujorker u Njujorku, u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, održava se Memorijalna konferencija. Pandemija nije bila prepreka da se i ove godine učesnici virtuelno okupe na onlajn konferenciji.

"Tesla je ikona dijaspore", rekao je Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije (TNF). Istakao je da je na Tesla susretima lakše okupiti naše mlade ljude uključujući i strance, nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova magija ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet.

Okosnica konferencije bio je pilot projekat osnivanja Teslinih klubova koji je TNF sa sedištem u Srbiji pokrenula u saradnji sa Osnovnom školom "Dragomir Marković" iz Kruševca i "Branislav Petrović" iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa onlajn konferencije svi zainteresovani imali su jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera i naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli, Marka Sejfera, književnika i istoričara, koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle, braću Korum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji su na konferenciji izneli svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije ističu da su pronašli brojne načine da ostvare taj cilj, jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talenovane ljude širom sveta, u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

"Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima kao i sa pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove, naglasio je Nikola Lončar", osnivač Tesline naučne fondacije.

Inače, Fondacija je nastala kako bi promovisala zaostavštinu Nikole Tesle, podizanjem svesti o njegovim dostignućima i doprinosima koji su našli odraza i u 21. veku. I ove godine Tesline medalje dodeljene su najzaslužnijima za promovisanje lika i dela Nikole Tesle u svim oblastima društvenih delatnosti.

Tesla kao oličenje poštenja, čestitosti i patriotizma i veoma specifičnog odnosa prema životu, a posebno prema duhovnosti vaseljenskih razmera, ostaće zagonetan za ceo svet, a za nas Srbe kao Teslin narod, biće i ostati najveći ponos.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво